Sándor, Ede

Vukán-Szakcsi: The Masters of Piano

2006.11.18. 00:00

Programkereső

Hat év után újra közös CD-vel és immár DVD-vel is jelentkezett a ragyogó jazz zongorista kettős: Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla. A koncert felvétele 2005. decemberi 2-án készült a Thália Színházban. A Hagyma Produkció által kiadott DVD-lemez extrái közt az MTV engedélyével 1975-ös archív felvételek is szerepelnek.
48958d1e-1942-43ca-8edf-fe32dcc0bec5

Jó néhány közös szerzemény is megtalálható a The Masters of Piano című kiadvány 88 ragyogó perce között, így az Eclipse, a Hungarian Folk Song, a Silvester, a Christmas Song, s persze a jazzvilág örökös sztárjainak egy-egy műveit is eljátszotta a Vukán-Szakcsi kettős. A művészek nem először zongoráztak együtt. A Magyar Televízió archívumából, mintegy harminc évnél régebbről 3 nóta előkerült.

Négykezeseikből több CD-t adtak már ki (Conversation for two pianos & orchestra, 1998; Das Duell I-II-III. - Vukán-Szakcsi in Gottingen, 1998; Conversation Plus 1999, Fourehand, 2000), így nem csoda, hogy a múlt decemberi koncert iránt hatalmas volt az érdeklődés.

- Aki hallott bennünket együtt, azt mondta, ilyen még nem volt, hogy két zongorista ennyire megértse egymást. Sok világnagyság zongorista játszik együtt, nagyon jók, de talán mégis rivalizálnak közben. Mi nem rivalizálunk. Nincsenek akadályok előttünk, egyszerűen leülünk és zongorázunk. Mi sem értjük, hogy működik ez – nyilatkozta akkor a koncert után Vukán György. S most, akik megvásárolják a kiadvány maguk is elmerenghetnek azon, hogyan is működik ez. De működik!