Aladár, Álmos

Műfordítások cigányból

2006.11.19. 00:00

Programkereső

Az Ando Drom cigány autentikus népzenét játszó együttes magyar műfordításokat vár a Le shavore, a Lindráji szi és a Kaj phirel o Del? című cigány dalszövegekhez. Határidő: december 1.
ffed5008-2e55-4e53-affe-8fecb4c06314

Az Ando Drom zenekar a Művészetek Palotájában tartandó december 16-i koncertjéhez kapcsolódóan a honlapjukon www.andodrom.hu meghallgatható 3 cigány nyelvű felvételéhez magyar nyelvű műfordítói felhívást tesz közzé. A Lindraji szi, a Le shavore és a Káj phirel o Del? című dalok cigány nyelvű dalszövegeinek magyar nyelvű műfordítását várja a zenekar ahhoz, hogy decemberi nagykoncertjén magyarul is énekelhesse a méltán nemzetközi hírű kortárs cigány zenei alkotásokat.

A december 1-ig érkezett műfordítások közül az Ando Drom tagjai Jónás Tamás költővel és Szentesi Balogh Jánossal, a cigány nyelvű dalszövegek költőjével közösen választja ki a legjobban sikerült alkotásokat.

A szinte megszámlálhatatlanul sok hangszeren játszó és egyben vokalista Zsigó Jenő irányításával létrejött Ando Drom, a cigány tradíció megőrzésére és folyamatos ápolására jött létre. Repertoárjuk, mely ugyanúgy tartalmaz balladákat, mint romantikus és ünnepi dalokat, magába foglal tradícionális dallamokat, adaptációkat és a legkülönbözőbb rétegek hagyományos cigány dalait. A kétszeres Nívó díjas Ando Drom - ami egyébként azt jelenti, hogy úton -, zenei világában keverednek a magyarországi cigány hangszerek - mint például a kanna - és a nyugati hangszerek (gitár és a mandolin). Az ütős hangszerkíséret kanalakból, kancsókból és kannákból áll, míg a basszust egyedi torokhangokkal keltik életre.

A jelenlegi felállásban játszó Ando Drom zenéjében ötvöződnek a klasszikus zenei, jazz és modern kortárs zenei hatások a tradicionális cigány folklórral, hogy a gyökereket megőrizve új zenei világot alkossanak. Az Ando Drom meggyőződése, hogy a cigány zene eredeti hangjait, hangzását az előadóknak alkotó módon újra kell fogalmazni. Zsigó Jenő szavaival: "Az Ando Drom zene megszületése időigényes. Akkor születik meg, ha fontosak vagyunk egymás számára, ha bevárjuk, megértjük, segítjük egymást. Olyan zenészek között jöhet létre, akiket nem a könnyen megszerezhető haszon inspirál, akik védettek a felszínes tömegízlés kényszerétől."

További információ: Pánczél Márta, Ando Drom Alapítvány, e-mail: andodrom@t-online.hu, Tel.: (30) 924-5024