Klaudia

Fire Dance és Klezmer Karma

2006.11.20. 00:00

Programkereső

Örülhetnek a hegedűvirtuóz rajongói, hiszen tavaly Fire Dance, a közelmúltban pedig Klezmer Karma címmel jelent meg Roby Lakatos egy-egy albuma az Avanti Classic gondozásában.

Hat éves gyermekként a Dankó Pista-emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett színpadra, óriási sikert aratva. Később, tizennyolc évesen már Brüsszelben fedezte fel a világot, azóta is ebben a városban él. Szinte saját klubja lett az a brüsszeli étterem, ahol először hallotta játszani őt Yehudi Menuhin, később Stephane Grapelli és mások. Menuhin fedezte fel a világnak Roby Lakatost, pártfogásába vette, és szakmai útján barátként és mentorként egyaránt segítette.

38021d8f-d14e-4e20-b55c-7e18d181d1ab

Roby 2005-ben megjelent albuma, a Fire Dance különleges hangulatú zenéje a magyar cigányzene, a klasszikus és a jazz muzsika stílusjegyeit, műfaji elemeit felhasználva született meg. Ehhez társul kivételes előadói képessége, amely felejthetetlenné teszi előadásait. Virtuozitását Paganinihez hasonlítják. Szintán formabontó zenekarával járja a világ legnagyobb koncerttermeit (Prága, Párizs, New York, London, Tokió), a leghíresebb fesztiválok meghívott művésze az USA-tól Ausztráliáig. A lemezen kiváló muzsikustársai: Bangó Ernő (cimbalom), Bóni László (hegedű), Cséki Kálmán (zongora), Németh Oszkár (bőgő) és Rontó Attila (gitár).

A hegedűművész idei albumát, a Klezmer Karmát – a fent említett muzsikusok mellett – a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen készítette. Hallhatjuk még az albumon a tel-avivi születésű énekesnőt, Myriam Fuksot, valamint Aldo Granato harmonikást is. A különleges lemezen a gypsy és a klezmer zene keveredik egymással modern hangszerelésben, tangó, funky, jazz és keringő elemeivel elegyítve.