Gertrúd, Patrik

Négy évszak Horgas Eszterrel

2006.11.22. 00:00

Programkereső

Rendhagyó előadásban hallhatják december 1-jén Vivaldi talán legnépszerűbb művét azok, akik ellátogatnak a Művészetek Palotájába. Horgas Eszter és művésztársai arra vállalkoztak, hogy improvizációkkal, új tételekkel bővítve gondolják tovább Vivaldi zenei ötleteit.
8b82d2f0-dbbf-477d-8919-6d304fad5cfc

Az eredetileg hegedűre írt versenymű szólistája Horgas Eszter lesz, aki saját átdolgozásában, fuvolán fogja megszólaltatni a művet. Ez az érdekes kísérlet a művésznőnek igazán komoly szakmai kihívást, a közönségnek pedig eredeti, életre szóló élményt jelenthet.

Ebben a különleges eseményben Horgas Eszter barátai is részt vesznek majd: Vukán György, Fekete Kovács Kornél, Hárs Viktor, Tiba Sándor, Dajka Krisztián, Kovács Tamás és a Ventoscala Szimfonikus Zenekar is, Meskó Ilona vezényletével.

Mindegyik évszaknak más-más jelentése van. Vivaldi programzenéjében a tavasz a madarak énekét, a források robaját, a tiszta álmokat, a nimfák és pásztorok erotikus szerelmét jelenti. A nyár, amely forróságot és bágyadtságot hoz, a szelek háborúját, a mindent elsöprő vihar erejét: a szélsőségek és szenvedélyek évszaka. Az ősz, a parasztfiúk tánca, a részegség szédítő mámora, édes álom, melyben megtaláljuk a boldogságot és gyönyört, a férfias erőt, mely a vadászatban nem kíméli a menekülő vadat. A tél, a hideget, jeges félelmet és a tűzhöz húzódó békés együttlétet idézi és a halál szigorú érkezését is, a véget, melyből újra kezdet lesz, és az élet mondja ki az utolsó szót.

Horgas Eszter és művészbarátai e gondolatok jegyében építették tovább Vivaldi elsöprő, hol szenvedélyes és dinamikus, hol lágy és bensőséges zenéjét. Így a koncert végére remélhetőleg nemcsak Vivaldi zenéje születik újjá, hanem talán a közönség is…