Zsuzsanna

Népzenei Nyílt Nap a Zeneakadémián

2006.11.22. 00:00

Programkereső

November 25-én tíztől délután öt óráig mutatkozik be az új, s 2007 szeptemberétől már az oktatásban is résztvevő Népzene Tanszék. Az előadások helyszíne a Kisterem, de a táncház, a vetítések, a kézműves foglalkozás és a kiállítások kapcsán az egész ház várja vendégeit; a házigazda Halmos Béla.
c42089d8-d966-4921-86af-9ebbda7259f7

Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának megnyitója után a program Richter Pál Népzene Bartók műveiben című előadásával indul, s az új tanszék egyes szakirányai mintegy harminc percet kapnak a bemutatkozásra. A nap során számos művész segíti a tájékozódást, így például az első részt a Jánosi Együttes muzsikája illusztrálja. A továbbiakban többek között fellép Dzsupin Pál és együttese, Sebestény Márta, a Vujicsics Együttes, Sebő Ferenc, Balogh Sándor és Kálmán, Kobzos Kiss Tamás, Versendi Kovács József és zenekara, a Téka Együttes, valamint a Budapest Táncegyüttes zenekara.

Az utolsó részben délután háromtól két intézmény mutatkozik be, a Zenetudományi Intézet és a Hagyományok Háza. A zárszót Andrásfalvy Bertalan mondja. Ezt követően Farkas Zoltán, a népszerű "Batyu" néptáncot tanít. Az aulában a résztvevő zenekarok, énekesek és táncosok közreműködésével igazi táncházzá válik a rendezvény.

A programmal párhuzamosan Muzsikusportékat vetítenek a 37-es teremben, míg a 18-asban gyermekfoglalkozások zajlanak Fábián Éva, Szvorák Katalin és Sándor Ildikó vezetésével. Az ingyenes rendezvény helyszínén népzenei hangszerek kiállítása és etnomuzikológiai kiadványok árusítása is folyik. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.