Bernadett

Példaképére, Shirley Hornra emlékezik Szőke Nikoletta

2006.11.25. 00:00

Programkereső

A világ egyik legrangosabb fesztiválján, Montreux-ben győztes és idén vendégművészként meghívott kitűnő jazz énekesnőnk a tavaly elhunyt világhírű amerikai énekesnőre és zongoristára emlékezik december 1-jei koncertjének első felében. Az est második felében Michel Legrand számokat ad elő a Jazzclusive trióval és Oláh Szabolccsal.
fc916e62-f53e-4993-9c55-a19a99f090ee

Szőke Nikolettáról elég sokan tudják, hogy csak az érettségi után kezdett el énekelni, s üstökös pályafutásában jelentős szerepe volt a véletleneknek. Énektanárját, Winand Gábort a nagybőgős Barcza Horváth József például egy koncerten mutatta be neki. Még nem énekelt négy éve, amikor jelentkezett a Montreux Jazz Festival 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice Competiton versenyére, amelyen már az is nagy sikernek számított, hogy bejutott a nyolc középdöntős közé. De ha már ott volt, elhozta az aranyérmet. Na meg a közönségdíjat.

A komoly presztízst jelentő győzelmet követően 2006 januárjában meghívták a jazzoktatási világszövetség konferenciájára, amely azzal járt, hogy két New York-i helyszínen is énekelhetett a zalaegerszegi jazz énekesnő. Fellépett a Hilton New York-ban és a zeneszerző, trombitás Wynton Marsalis által vezetett Jazz at Lincoln Centerben (a klub 2004-ben alakult a Lincoln Centeren belül, ennek zeneigazgatója a kilencszeres Grammy-díjas Marsalis).

A Raiffeisen Jazz Klub koncertjén Szőke Nikoletta társai azok, akikkel kezdettől is játszott, vagyis Szakcsi Lakatos Róbert triója. Szakcsi Lakatos Róbert egyébként szintén Montreux-i nyertes, 2001-ben győzött a szólózongora kategóriában. A Jazzclusive másik két tagja, Barcza Horváth József nagybőgős egy időben tagja volt a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarnak, majd a Budapesti Fesztiválzenekarnak is, de olyan jazz zenészekkel is játszott már, mint Frank London és Jack DeJohnette, míg Mohay Andrást rendre a hazai meghatározó zenekarok hívják dobolni, s épp a sorozat legutóbbi koncertjén is a fellépők között volt, a Bacsó Kristóf 4 nevű formáció tagjaként.

Az est vendégszólistája a gitáros Oláh Szabolcs. A fiatalember nyert már díjat, mint hangszerelő, s 2006-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjas.

(2006. december 01. 19:30, IBS Színpad - Raiffeisen Jazz Klub: Szőke Nikoletta (ének) és a Jazzclusive koncertje; km.: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Mohay András (dob) és az est vendégszólistája: Oláh Szabolcs (gitár)