Zsuzsanna

Lajkó Félix a Zeneakadémián

2006.11.27. 00:00

Programkereső

December 14-én ismét a Zeneakadémia Nagytermében ad koncertet a Vajdasági hegedűs. Játsszon a Fidelióval és nyerje meg Lajkó Félix legújabb, 7 című CD-jét!

Lajkó Félix Topolyán (Vajdaság) született 1974. december 17-én, a nyilas jegyében. Zenekedvelő családban nevelkedett, amelynek korábban egyetlen tagja sem választotta a zenélést élet- és szakmai hivatásul.

Első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt 12 évesen vett a kezébe először. Az alsófokú zeneiskolát három év alatt végezte el Kishegyesen. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között, egyformán képviselve és összekötve az anyaországot és a Vajdaságot.

Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovac zenekarának, a Ritual Nova-nak. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanaka-val és a francia Noir Désir zenekarral. Több koncertet adott Alexander Balanescu-val és Boban Markovic rézfúvós roma zenekarával.

c9a51b5a-5214-467c-a281-b05190e5adcf

Több színházi előadáshoz írt zenét. Egyebek közt a Szabadkai Népszínház "Közellenség" című darabjának és a jugoszláviai Ljubiša Samardžic "Kerekek" című filmjének teljes zenei anyagát ő szerezte, de az orléans-i Jozef Nadj is rendszeresen kéri fel zenei kíséret komponálására és adott már zenei anyagot Bozsik Yvette koreográfiájához is. Nevéhez fűződik az 1998-as szarajevói kulturális fesztiválnak, a Sarajevska Zima himnuszának megkomponálása. Számos nagyjátékfilmben szerepelt és Jancsó Miklós róla forgatta a "Játssz Félix, játssz!" című kisfilmjét. 2000-ben zenét írt a Velencei Biennálé "Új Atlantisz felé" című projektjéhez.

Hegedűjátékával elbűvölte Tokió, Amsterdam, Berlin, Pozsony, Prága, Budapest, Brassó, Belgrád, Szarajevó, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Velence, Verona, Edinburgh, London zeneértő közönségét. Visszatérő vendége a párizsi Théâtre de la Ville színpadának, 2000-ben ő nyitotta meg a Monacó-i Grimaldi Fórum kulturális és konferencia központot, 2001-ben vendége volt zenekarával Pina Bausch wuppertali fesztiváljának. Ugyanebben az évben a franciaországi Magyar Év egyedüli fellépőjeként játszott az Avignoni Színházi Fesztivál keretén belül a Pápai Palota udvarán.

Kérdésünk: Ki lesz Lajkó Félix vendége a december 14-ei zeneakadémiai koncerten? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk Lajkó Félix legújabb, 7 című albumát nyeri meg.