Géza

Régi idők mozija - Bárzongorista gálaest – 2. forduló

2006.11.27. 00:00

Programkereső

A tavalyi sikerre való tekintettel a Roland East Europe és a Filmmúzeum idén is megrendezi a Bárzongorista Gálát, amely immáron negyedik alkalommal nemcsak a régi pesti kávéházak hangulatát idézi, de egy elfeledett szakma még élő nagymestereit is szeretné bemutatni a nagyközönség számára.
d2912a19-b252-4778-b6f2-b99c670124ec

A Hotel InterContinental 800 fős nagyterme az elmúlt évben zsúfolásig megtelt a műfaj szakmabelijeivel és szerelmeseivel, ahol a múltidéző est keretében közismert és népszerű dallamokból összeállított műsorok hangzottak el. E hagyományteremtő kezdeményezés az elmúlt évek során bebizonyította, hogy habár a bárzongorista szakma mára kissé feledésbe merült, az igazi zsűri, azaz a közönség érdeklődése, szeretete a bárzongoristák felé nem múlt el. Az est keretében fellépő bárzongoristák ugyanis nemcsak igazi zenei tehetségek, de szakmailag is első osztályú, csodálatos muzsikusok.

Mivel a Kempinski Hotel Corvinus és a Hamu és Gyémánt Magazin Kiadó, valamint az Alexandra Könyvesház és a NARA Szalon (Makány Márta) idén együttműködő partnerként vesz részt a gálaest létrejöttében, ennek köszönhetően nemcsak a nosztalgiát, de az eleganciát is élvezhetik mindazok, akik 2006. december 7-én és 8-án este ellátogatnak a Kempinski Hotel Corvinus báltermébe. A gálaest háziasszonya Karafiáth Orsolya lesz.

Az idei gála különlegessége, hogy az elmúlt három év Bárzongorista Versenyeinek szereplői, Farkas Sándor, Táborosi István, Taligás Tibor, Ökrös Ottó, Orosz János, azaz e szakma legjobbjai mutatják majd be tudásukat a nagyközönségnek. Az est első részében örökzöld melódiákból, valamint magyar és nemzetközi slágerekből hallgathatnak majd olyan 10-15 perces összeállításokat a nézők, amelyeket maguk a versenyzők készítettek. Ezt követően a bárzongoristák műsorait Bíró Eszter közreműködésével egy-egy zongorista-dizőz duett, azaz egy-egy múlt századi magyar sláger-összeállítás teszi még különlegesebbé. A fellépő bárzongoristáknak végül egy-egy közismert régi magyar film 6 perces részletéhez kell megfelelő aláfestő muzsikát rögtönözniük. Az est további különlegessége, hogy a fellépés során semmilyen technikai kiegészítőt nem használhatnak a résztvevők, csupán a kétkezi zongorajáték lesz megengedett.

A gálaestet a Filmmúzeum idén is teljes egészében rögzíti és a későbbiekben többször is műsorra tűzi. A rendezvényről idén is komplett hangfelvétel készül, amely 2007-ben dupla CD-n jeleink meg a Narrator Records kiadó gondozásában.

Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a Bárzongorista Gála december 7-ei estjére!

Kérdésünk: Ki volt a 2004-es Bárzongorista Verseny győztese? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba!)