Gertrúd, Patrik

Trio Olamar – Gondolatok a Bartók Zeneházban

2006.11.28. 00:00

Programkereső

A Gondolatok a Bartók Zeneházban egy képzeletbeli időutazás – egyben lemezbemutató koncert – a Trio Olamar zenei megformálásában, amely kapcsolódik Bartók Béla Rákoshegyen eltöltött időszakához.
6a5b6291-c01a-42a8-9561-fbf99911f0db

A „Hunyadi utca 50” és a „Hungarian Collections” című számok a Bartók Zeneházban átélt percek hatását próbálják visszaadni, ami meghatározta az album mondanivalóját, dramaturgiai felépítését.

A „Norwegian Forest” hangvétele lágy, romantikus, mint a hatalmas erdőkkel borított skandináv táj. Bartók legkedvesebb gyűjtőútjai Erdélyhez kapcsolódnak, ahol évszázadok óta töretlen hittel küzd a székely ember a megmaradásért. A „The Carpathian Mountains” saját zenei élményeinket is megidézi. Bartók Béla Marokkóban tett látogatását, ottani lejegyzéseit próbáltuk bemutatni a „Sidi Okba” darabbal. Az album utolsó kompozíciója szomorú összefoglaló a haza kényszerű elhagyásáról, New York nagyvárosi forgatagáról, betegségéről és korai haláláról.

(2006. december 2. 18:00 Bartók zeneház – A Trio Olamar lemezbemutató koncertje; tagjai: Oláh Zoltán (zongora), Oláh Péter (nagybőgő), Martonosi György (dob, ütőhangszerek)