Konrád

Hölgyek a hajón

2006.12.01. 00:00

Programkereső

Az A38 hajó kelet-és közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató, MOLto Vivace sorozatában ezúttal a szebbik nemé a főszerep: a szombati koncerten két csellista, azaz a cseh Tara Fuki tagjai, valamint Szalóki Ági lép fel kísérőzenészekkel - mindezt a Duna Televízió is rögzíti.

Az A38 eleve azzal a nem titkolt céllal nyílt meg 2003 áprilisában, hogy több legyen, mint egy különleges helyszín vagy egy egyszerű koncertterem. Ráadásul a hajó MOLto Vivace sorozata szintén egyedülálló. Olyan koncert- és közvetítéssorozat, amely túl azon, hogy a kortárs közép-európai dzsesszt és világzenét mutatja be, mindig "két" szereplős. Itt mindig egy magyar és egy közép-európai művész - vagy együttes - lép fel.

Az immár harmadik évébe lépő sorozatban szerepelt már többek között Lajkó Félix, Alexander Balanescu, Boris Kovac, Urszula Dudziak, a Vasvári String Trio és Bernard Maseli, Zbigniew Namyslowski, a Nigun, a Muzsikás, Tamara Obrovac, a Ghymes, Vera Bílá és Mitsou, az After Crying, illetve a lengyel prog-rock legenda, az SBB.

Eme szép sorban következik most az észak-morvaországi csellistalány, Andrea Konstankiewicz-Nazir és Dorota Barová duója. A hölgyeknél a különleges hangszerelés különleges előadásmóddal és lenyűgöző zenei érzékenységgel párosul. Dzsessz, világzene, népzene és klasszikus muzsika ötvöződik munkásságukban, aminek intenzitását csak növeli a rendkívül atmoszférikus koncertprodukció.
A Tara Fuki megalakulása sikert sikerre halmoz, bejárta Európát, már Közép-Amerikában is koncertezett. Ez idáig két lemezük jelent meg, 2001-ben pedig elnyerték a Cseh Zeneakadémia díját.

e43e4462-e421-4941-b0d2-d509fca786a0

Szalóki Ági saját elképzeléseit először 2004-ben rögzítette. A Téli-nyári laboda című lemez elsősorban az óvodás, kisiskolás korosztálynak szól. A lemezen Lázár Kati Kossuth-díjas színésznő mond mesét. Ezután, 2005 tavaszán állt össze Szalóki Ági dzsesszformációja, mégpedig a Hallgató című lemez felvételére. A stúdiómunka után hamar kiderült, hogy az öt zenész közötti összhang rendkívüli. A végeredmény egy melankolikus hangulatú album lett, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a dzsessz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. Az album 2006 januárjában elnyerte a MAHASZ Fonogram díját az év dzsessz-lemeze kategóriában.

Ági érzékeny éneklését remekül egészíti ki a zenészek - Lamm Dávid (gitár), Balázs József (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek) - invenciózus hangszeres játéka, karakteres improvizációja. E mostani koncerten is velük lép föl, valamint Bacsó Kristóf szaxofonossal.

(2006. december 2 20:00 A38-hajó: MOLto Vivace sorozat, Intro Fesztivál - A Tara Fuki (CZ), Szalóki Ági és zenekarának koncertje; km.: Andrea Konstankiewicz-Nazir, Dorota Barová (cselló), Szalóki Ági (ének), Lamm Dávid (gitár), Balázs József (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő), Dés András (ütőhangszerek), Bacsó Kristóf (szaxofon)

(Jegyár: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft)