Emma

Ötéves a Nemzeti Táncszínház

2006.12.01. 00:00

Programkereső

Ma este hétkor a Várszínházban köszöntik a Nemzeti Táncszínházat, amely éppen öt esztendeje, december 1-jén nyitotta meg kapuit.
4a851a21-67ae-4589-aee3-44db8cf4ca5d

A Nemzeti Táncszínház otthona kezdetektől a Budai Vár gyönyörű épülete. A régi Várszínház az egyetlen olyan XVIII. századi magyarországi színházépület, amely ma is játszóhely. Az egykori karmelita kolostort II. József parancsára ürítették ki és Kempelen Farkas tervei alapján építették át színházzá és kaszinóvá.

A Táncszínház feladata immár öt éve, hogy állandó helyszínnel rendelkezve országos és nemzetközi, a táncművészet egészét és minden ágát befogadó színházi tevékenységet folytasson, illetve itthon és külföldön képviselje és menedzselje az ország táncművészeti értékeit. Szakmai tevékenysége a hazai hivatásos táncművészet teljes körére kiterjed: új produkciókat hoz létre összefogva más társulatokkal, hazai fesztiválokat szervez (Tánc Világnapi Fesztivál, Győri Táncművészeti Fesztivál, Keszthelyi Táncpanoráma), segít a vidéki társulatoknak bemutatkozni, s ápolja a nemzetközi kapcsolatokat (pl. Düsseldorfi Táncvásár). Mindehhez ráadásul még a társművészeteknek is teret ad. A Táncszínház Galéria a kortárs képzőművészek alkotásainak, míg a Kerengő Galéria a fotókiállításoknak állandó helyszíne.

(2006. december 1. 19:00 Várszínház - A Nemzeti Táncszínház ötéves jubileumi előadása)