Emma

A várakozás zsoltára

2006.12.03. 00:00

Programkereső

Jékely Zoltán egyik verse volt a címadója Sudár Annamária és a Misztrál új DVD-jének, amely segíthet az adventi várakozásban. Az összeállításban szépirodalmi részletek, megzenésített versek és népdal- feldolgozások hallhatók.
37e0efd3-cb5f-4d75-a498-89db63f93d03

Hogy írta Jékely Zoltán, az 1982-ben elhunyt nagyenyedi költő? "Várni. Várni, amikor úgy tűnik, hallgat az Ég. Várni a pusztában. Várni tudni a lélek sötét éjszakájában is. Megtanulni a csendet, a türelmet. Várni teljes lélekkel, hittel." Az idei karácsony előtt eme sorokat választotta albuma közös gondolatául a Misztrál együttes. A Sudár Annamáriával kiegészült muzsikusok a kiadvány hanganyagával egyébként már november vége óta koncerteznek itthon és Bécsben.

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes kezdettől fogva arra vállalkozott, hogy ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésítse meg. Dalaikban a történelem ötvöződik a gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal. Egyik művészi állomásuk volt e tekintetben a 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemez, amelyen Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából. Ebbe a vonulatba helyezhető el A várakozás zsoltára új DVD is. A kiadvány az adventi időszak befelé forduló figyelméről, a hűvösödő, színeit és fényét vesztõ napok csendjében megszülető reményről beszél. Arról az időszakról, amely a keresztény ember számára az úrjövet ideje, a "Fénnyel telt téli sötét".

Küldetésükben Sudár Anna kitűnő társ. A művésznő Reményiktől, Tóth Árpádon keresztül Szabó Lőrincig előszeretettel interpretál verseket.