Béla

Klezmer és irodalom

2006.12.03. 00:00

Programkereső

A hanuka előestéjén kerül megrendezésre a Petőfi Csarnokban a Klezmer és irodalom című rendezvény. Az esemény szervezője a Petőfi Csarnok, a Múlt és Jövő kulturális folyóirat és Izrael állam nagykövetsége. Az est fővédnöke David Admon, Izrael állam nagykövete.
5d59d899-2db7-46da-8982-32df348a5e09

A program irodalmi műsorral kezdődik. A Múlt és Jövő Kiadó elkezdte a Múlt és Jövő Klasszikusok című sorozatát: „Egy keresztvetés története” címmel Ady Endre zsidó témájú epikáját gyűjtötte össze, valamint Avigdor Hameiri „A daloló máglya” című önéletírását, s számos tanulmányát, cikkét. Bemutatásra kerül még Komor András Nászinduló című legújabb kötete, amely a Fischman S. utódai című regény folytatása, és a Hajnal Anna születésének 100. évfordulójának tiszteletére megjelent kötetet Gergely Ágnes válogatásában, s Alföldy Jenő tanulmányával.

Az eseményre ellátogatók megismerkedhetnek még Domán István rabbi Rettegés című legfrissebb memoárjával, amely A menni vagy maradni? kérdés köré épül. December 14-én Ady Endre és Avigdor Hameiri műveit Kézdy György, Hajnal Anna alkotásait Havas Judit, Domán István memoárját Hegedűs D. Géza fogja felolvasni.

Ezt követően Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora énekel liturgikus műveket, majd a Budapest Klezmer Band koncertezik. Fellép még a Beit Habubot, amely napjainkban Izrael egyik legnépszerűbb rockzenekara: zenéjükben a könnyűzene mellett megjelenítik a hagyományos zsidó zene elemeit is. A zenekar először jár Magyarországon, indiai, dél-amerikai, ausztrál és japán turnéik után végre Magyarországon is hallhatók.

További információ: Szeltner László (30) 961-4132