Ervin

A zene ősnyelve

2006.12.06. 00:00

Programkereső

Juhász Zoltán kutatómérnök ezzel a címmel publikálja legújabb kötetét, amely a nemzetközi népdalkincs számítógépes elemzéséről szól. Az eredmény megdöbbentő. A Fríg Kidó gondozásában megjelent könyv bemutatójára december 7-én este hat órakor kerül sor a Magyarok Házában.
af24669c-c5de-420a-81b6-a7fe280b343a

Juhász Zoltán hatalmas nemzetközi népzenei anyag számítógépes elemzésével eredt nyomába Bartók Béla azon sejtésének, mely szerint: „… az a gyanúm, hogy a földkerekség minden népzenéje, ha elegendő anyag és tanulmány áll majd rendelkezésünkre, alapjában véve visszavezethető lesz majd néhány ősformára, őstípusra, ős – stílus – fajra.”

Az elemzés eredménye meghökkentő: nem csak Bartók sejtése bizonyosodott be, hanem egyúttal az is, hogy az ősnyelvet alapvetően meghatározó formák mind ott élnek a magyar népzenében ma is, s népzenénk egyszerre tart kapcsolatot az Appalache hegység és Kína, vagy Szicília és a Volga-vidék dallamaival, tehát a Kárpát-medence központi helyet tölt be Eurázsia zenei térképén. Másként mondván: a Kárpát medence a zenei ősnyelv keletkezési helye. Juhász Zoltánnak ez a felfedezése még izgalmasabbá válik akkor, ha összevetjük Kodály Zoltán megállapításával: „…kétségtelennek kell tartanunk, hogy a magyar dal a nyelvvel egyidős.” Így méltán megállapíthatjuk, hogy korszakalkotó könyvet tart most kezében az olvasó. A kötetet dr. Havass Miklós matematikus mutatja be.

Juhász Zoltán 1955-ben született, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének kutatómérnöke – a tanuló algoritmusok, mesterséges intelligenciák területén dolgozik. Még egyetemistaként lett a táncházas zenész-társadalom tagja. A magyar pásztorság hangszeres és énekes zenei hagyományának szenvedélyes kutatója, előadója, tanítója. Közel tíz éve foglalkozik a népzene rejtett összefüggéseinek számítógépes vizsgálatával, modellezésével. E ma is folyó, egyre terebélyesedő munka eddigi eredményeit, izgalmas távlatait foglalja össze ez a könyv.