Timót, Xénia

Tribute to Antonio Carlos Jobim

2006.12.07. 00:00

Programkereső

Antonio Carlos Jobim szent meggyőződése, hogy világunkban vannak a zenészek és vannak a varázslók. Tom Jobim (ahogy a brazilok sok gyengédséggel nevezik) a bossa novát Brazília egyik emblematikus kincsévé tette.
3c0f8a06-cfe5-4aaa-80eb-aa2690d5e648

Az „Ipanemai lány” című dal afféle brazil himnusz és egyben a világ egyik leggyakrabban játszott dallama lett. Jobim úgy szedi csokorba a hangjegyeket, mintha minden brazil lelket egyetlen dallamban szólaltatna meg. A ’60-as évek elején a New York-i Carnegie Hallban mutatta be zenei világát. Eredetien, mégis természetesen, kedvesen és nem kérkedőn ötvözte a brazil és az amerikai zenét. Tökéletesen új ritmus született: a bossa nova. Ettől kezdve a jazzmuzsikusok szinte szerelmesek Jobim zenéjébe, amelyet a világ legnagyobb zenészei értelmeztek. Ennek minden bizonnyal egyik legjobb példája Stan Getz felejthetetlen felvétele.

Tony Lakatos és a brazil zenészek közös fellépése sajátos színezetet ad Jobim zenéjének: élénk párbeszédet folytat egymással Tony Lakatos szaxofonművész virtuozitása és a brazil művészek kreatív és dallamos művészete. A közismert dallamokon kívül Jobim ismeretlen dallamait is megszólaltatják, rövid Rio de Janeiro-i utazásra invitálva a közönséget.

(2006. december 12. 19:30 Zeneakadémia Nagyterme – Brasil Project; km.: Tony Lakatos (szaxofon), Juliana Da Silva (ének), Zélia Fonseca (gitár), Angela Frontera (ütőhangszerek), Davide Petrocca (akusztikus bőgő)