Emma

Titi Robin és Ando Drom közös estje

2006.12.08. 00:00

Programkereső

Mi a cigányzene? Sírás? Egyetemesség? Ha zenélsz és ezt a zenét hallgatod, szabad vagy. Nem vagy sem cigány, sem gadzso, sem szegény, sem gazdag, szerelmes vagy szerelmetlen. Az vagy, aki. Az Ando Drom pedig a zene, ami veled marad – olvasható az együttes honlapján, amelynek tagjai december 16-án a francia cigányzenei élet kiemelkedő képviselőjével, Titi Robinnal és zenekarával adnak közös koncertet a Művészetek Palotájában.

A nemzetközi sikerei csúcsán három ágra szakadt Ando Dromot a zenekar-alapító Zsigó Jenőnek 1998-ban újra kellett szerveznie. Mégpedig úgy, hogy új együttese az Ando Dromra jellemző folyamatos megújulásnak éppúgy megfeleljen, mint az önazonosságát képező zsigeri jegyeknek. A tavalyi Muro Nav album ennek a megvalósulását tanúsítja. Az érzelmek széles skáláját felölelő ének szokás szerint adott, ugyanakkor az is kiderül, mekkorát lépett a zenekar. Stílusa a többi magyarországi roma együtteshez képest is merőben új, az alapjául szolgáló roma folklórt a sanzon és a dzsessz színeivel és a kamaramuzsikálás intimitásával árnyalja.

49ef94d7-4ec1-4139-8390-54de7ff56238

Thierry "Titi" Robin a francia cigányzenei élet egyik legmarkánsabb figurája. Autodidakta lantosként, buzukisként és gitárosként olyan stílust teremtett, amely nem jellemző senki másra, ugyanakkor – Indiától Kelet-Európán át Spanyolországig – a világ szinte valamennyi cigányzenéjéből merít. 1993 óta, amikor első, Gitans című albuma készült, szinte minden évben újabb lemezzel jelentkezett, s változatos életművével a vándormuzsikusok, egyszersmind a cigányzene kontinenseken átívelő útjának a jelképévé vált.

(2006. december 16. 19:30 Művészetek Palotája – Fesztivál Színház: Az Ando Drom és Thierry "Titi" Robin (Franciaország) koncertje; km.: Andro Drom: Zsigó Jenő (gitár, mandolin), Dobi Matild (ének), Bihari Imre (gitár, ének), Bódi Gyula (harmonika), Samu István (gitár); Thierry "Titi" Robin (lant, buzuki, gitár), Francis Varis (harmonika), Ze Luis de Nascimento (ütőhangszerek)