Ervin

Náray Erika: Azt súgta a szél

2006.12.09. 00:00

Programkereső

Megjelent Náray Erika „Azt súgta a szél” című első nagylemeze, amelyen a Budapesti operettszínház művésznője az elmúlt negyven év számára legkedvesebb dalait, többek között Máté Péter, Presser Gábor, a Bergendy Zenekar és Cserháti Zsuzsa felejthetetlen slágereit szólaltatja meg dzsesszes feldolgozásban.
9c3216c9-dafa-4da7-ac51-ddc4c6ca9118

A lemezen 13 dal szerepel Juhász Attila, Skercecz Ákos, Csejtey Ákos, Kzelt Péter, Berdisz Tamás, Bergendy István, valamint férje, ifj. Bergendy István hangszerelésében. A címadó dalban az énekesnő partnere Stohl András színművész. A lemezen közreműködik továbbá Juhász Attila (zongora), Szeverényi Mátyás (gitár), Molnár Péter (bőgő), Berdisz Tamás (dob9? Pusztai Csaba (konga, ütőhangszerek), Csejtey ákos (fuvola), Ducsai Szabolcs (trombita), Dennert Árpád (szaxofon), Skerlecz Gábor (harsona), Oláh Vilmos és Szilágyi Péter (hegedű), Benkő Gyula (brácsa), valamint Sturcz András (cselló).

A művésznő így vall saját albumáról: „Mintha csak azért jártam volna zenetagozatra, csellózni és jazz tanszakra, hogy ez a lemez elkészülhessen… Kicsit szomorkás, kicsit dzsesszes, kicsit szerelmes, de mindenekelőtt, remélem, szép lett ez a lemez.”

Náray Erika 1967. november 29-én született Egerben. Az Egri Tanárképző Főiskola Gyakorló Zenei Általános Iskolájába járt, nyolc évig csellózott. Szentesen a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán tanult – Alföldi Róbert és Börcsök Enikő osztálytársaként; diákszínpadon szerepelt, versmondó-versenyeken vett részt, sőt a középiskolában alakított egy kvartettet, amelyben spirituálékat énekeltek. Tizennyolc évesen felvették a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai szakára. Gyakorlatait a Vígszínházban és a Pesti Színházban töltötte, ahol kisebb-nagyobb szerepeket kapott. Az Operett Színházban az Ének az esőben című darabban ő játszotta Kathy szerepét, és Vass Jánosnak köszönhetően az egyetemi évek alatt kapta meg első szinkronszerepeit is.

Egy év kihagyás után nehéz volt ott folyatni a pályát, ahol abbahagyta, ezért Náray beállt egy dzsessz-a zenekarba énekelni. Zenész társai vették rá, hogy felvételizzen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára, ahol 1996-ban végzett. Közben Lengyel Györgynek köszönhetően a pécsi (Három testőr) és debreceni (Chicago – Roxy Hart) színházakban játszott, valamint a József Attila Színházban is szerepelt három előadásban, és újra szinkronizált. 1991-től 1995-ig a Golden Era zenekarban dzsessz standardokat, 1995-től 1998-ig pedig a White Chocolates-ben funkyt, soult és R&B-t énekeltek Pocsai Krisztinával, Behumi Dórával és hét zenésszel.

2002-ben Szolnokon bekerült egy Ács János által rendezett darabba, innentől kezdve rohamosan kezdett felfelé ívelni a karrierje, ugyanis néhány nappal később megkapta az Operettszínház Mozartjában Waldstatten bárónő szerepét. Ez után Kerényi Miklós Gábor a következő évadra három főszerepet és egy szerződést ajánlott fel neki, így 2003 szeptemberétől a Mozart!-on kívül szerepel a Rómeó és Júliában (Dada), a Sweet Charityben (Gagarina) és a Hello, Igen!-ben (Prostituált), a harmadik évadtól kezdve pedig A Szépség és a Szörnyeteg című Walt Disney-produkcióban alakítja Teamamát. Mindemellett a mai napig rendszeresen szinkronizál. 2005-ben elnyerte a színházi közönségdíjat, a Súgó Csigát, amely élete egyik legkedvesebb szakmai emléke.