Béla

Advent a marosszékiekkel

2006.12.10. 00:00

Programkereső

A télközép ünnepeinek székelyföldi hagyományait jeleníti meg a Maros Művészegyüttes előadása. A táncosok Luca napjától az új évig tartó időszak szokásait mutatják be időrendben. Táncképek váltják egymást gyimesi, nyárádmenti, sárpataki és egyéb táncokkal, dalokkal.
bde73733-a580-45f5-bbe2-8ca99c300731

A Magyar Kollégium hagyományosan idén is megrendezi a néptánc-adventet. 2006-ban a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes lesz a vendég. Az összeállítás erőssége a temperamentumos táncok és az autentikus népdalok egyedi előadásmódja, valamint a pergő rendezés.

A Maros Művészegyüttes 2006-ban ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Nevét az Erdélyi medence legjelentősebb folyójától, a Marostól kapta. Az együttes a legnagyobb múlttal rendelkező erdélyi magyar hivatásos táncegyüttes. 1956 őszén alakult Állami Székely Népi Együttes néven. Kezdetben a kor ízlésének megfelelő nagy létszámú művészeti intézmény volt. A ’70-es, ’80-as években kisebb létszámmal, Maros Művészegyüttes néven működött. Évtizedek során a román politikai hatalom beavatkozás következtében elveszítette magyar nemzetiségi jellegét. 1990-ben román és magyar tagozat jött létre közös pénzügyi és adminisztratív irányítás mellett. A Maros Művészegyüttes magyar tagozata a ’90-es évek második felétől szellemiségében és stílusában is megújult, a tánckar és a kis-zenekar kicserélődött. A meghívott vendég-koreográfusok (Juhász Zsolt, Könczei Árpád, Sára Ferenc, Varga János) új repertoárt alakítottak ki. A Maros Művészegyüttes művészeti vezetője 2001 óta Könczei Árpád. Az elmúlt években a Maros Művészegyüttes magyar tagozata sokat fejlődött. Az előadói technika alapját az autentikus népzene és néptánc minél hitelesebb ismerete jelenti, de céljuk a kortárs tánctechnikák megismerése és színpadra vitele.

(2006. december 14. 19:00 Hagyományok Háza: „Édes kicsi Jézusunk…” – Advent a marosszékiekkel – A Maros Művészegyüttes adventi műsora)