Klaudia

Orient Express – Világzenei társasutazás az A38 Hajón

2006.12.13. 00:00

Programkereső

December közepén gyors lefolyású világzenei minifesztivál színhelye lesz az A38 Hajó. Az idén első alkalommal induló, de a tervek szerint hamarosan menetrendszerinti járattá váló Orient Express viharos gyorsasággal szeli át Magyarország, a Balkán és a Kelet zenei területeit.

A fesztivál célja, hogy – még ha csak a vonatablakból is, de – egy pillantást vessünk Közép- és Kelet-Európa páratlanul gazdag népzenei olvasztótégelyére. A fellépő zenekarok mind-mind innovatív és rendkívül szórakoztató módon ötvözik a különböző zenei hagyományokat. Legyen szó a Besh o droM viharos tempójú balkánszvingjéről, a Kerekes Band ethno-funkjáról, a Mitsoura éteri szépségű roma dalairól, a Fellegini KlezmerGipsy és Palya Bea a cigány muzsikát a klezmerrel vegyítő produkciójáról vagy a Chalaban maghrebi zenéjéről – a „társasutazás” minden résztvevője a modern világzene nemzetközi színvonalú képviselője.

A Besh o droM alakulása óta, azaz hat év alatt a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent három lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez: nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montrealig tomboló fogadtatásban részesül. A zenekar tagjai: Barcza Gergő (szaxofon), Pettik Ádám (ütőhangszerek), Békési László (tenorszaxofon, klarinét), Csurkulya József (cimbalom), Sidoo Attila (gitár), Tóth Péter (trombita), Vajdovich Árpád (basszusgitár), Dr. Talabos Csaba (tapan).

A kilencvenes évek közepén alakult Kerekes Band második nagylemeze után alakította ki egyedi hangzását. A tagok által ethno-funknak nevezett stílus kirobbanó erejében ötvöződik a dzsessz szabadsága, a rock dinamikája, a funk és a drum’n’bass sodró ritmikája és a népzene egyszerű szépsége. Nem véletlen, hogy a zenekar májusban kiadott Pimasz című albumát a legtekintélyesebb világzenei szakmagazin, a Songlines beválogatta a világ tíz legjobb újonnan megjelent lemeze közé. A zenekar tagjai: Fehér Zsombor (furulya, szaxofon), Námor Csaba (koboz), Csarnó Ákos (kontra), Kónya Csaba (basszusgitár), Fehér Viktor (dob).

Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsou lenyűgözően egyéni hangjával és kiforrott előadói tehetségével a legnépszerűbb roma előadóművészek közé tartozik. Zenei-előadói világképét elsősorban a családi hagyományok formálták. Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt. Később a család Budapestre költözött, ahol Mitsou találkozott Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével. Mitsou nyolc éven át volt a zenekar énekesnője: több lemez és filmzene, számtalan magyarországi és külföldi fellépés lett az eredmény. Mitsou később kivált a zenekarból – az igazi szólókarrierre mégis három évet kellett várni. Ez az időszak elsősorban az útkereséssel, a kísérletezéssel telt. Végül 2003 második felére összeállt az az anyag, ami jóval több, mint egy lemez: valóságos zenei és audiovizuális projekt. A Mitsoura album nagyrészt tradicionális cigány dalok feldolgozásaiból áll. Ám ezek a feldolgozások nem egyszerűen újrahangszerelések vagy hagyományőrző előadások az eredeti motívumok szigorú megőrzésével. A cél sokkal inkább annak az atmoszférának a megidézése, amelyből e dalok származnak. Ebben Mitsou páratlan és különleges énekhangja mellett nagy szerepet játszik a hangszeres gazdagság: a multiinstrumentalista zenészek nem csupán hagyományos roma hangszereket szólaltatnak meg (mint például a kanna vagy a cimbalom), hanem az ír, az egyiptomi, a török, a bolgár, az afrikai és az indiai népzene eszközeit is. Mindez – a Neóból ismert Moldvai Márknak köszönhetően – erőteljes elektronikus hangzásokkal keveredik. Mindennek rendkívül sűrű szövésű zenei textúra, meglepő ritmikai változatosság és még a nyugodtabb számok esetében is magával ragadó dinamizmus az eredménye. A Mitsoura intenzitását csak fokozza a Mandula Éva által létrehozott, kör alakú vászonra vetített látvány, amelyben roma festők motívumai éppúgy szerepelnek, mint elektronikusan létrehozott, pszichedelikus víziók. A Mitsoura zenekar és előadása a kortárs elektronikus világzenei színtér egyik legerősebb, legeredetibb és leghatásosabb és színpadi produkciója. A Mitsoura zenészei: Juhász Miczura Mónika „Mitsou” (ének), Dés András (kanna, bodhran, riq, darbuka), Lukács Miklós (cimbalom), Moldvai Márk (billentyűsök, programozás), Monori András (gadulka, kaval, ektar, zurna, kalimba, szájorgona, sarangi, bansuri, szitár), Szalai Péter (tabla, ghatam, doromb, dhol, beszéd), Mandula Éva (látvány).

A december 15-es koncert kiegészítéseként a nagyszerű táncosnő, Adiba Amani mutatja be a kathakot, azt az észak-indiai klasszikus táncstílust, amelynek jellegzetessége, hogy nem pusztán tánc, hanem valóságos mesemondás a test, a pantomim és a mimika eszközeivel. A program befejezéseként a Neo egykori és a Mitsoura jelenlegi elektronika-felelőse, Moldvai Márk biztosítja a talpalávalót a lemezjátszók mögül.

A Fellegini KlezmerGipsy, ez a nem mindennapi formáció tavaly alakult az opera- és klezmerénekes Fellegi Balázs kezdeményezésére. A nemrég a Zeneakadémián is teltházas koncertet adó zenekar hangzásának központjában a Balogh Kálmán által megszólaltatott cimbalom áll. A Fellegini KlezmerGipsy igazi „szupergrup”, tagjai a legnevesebb magyarországi nép- és világzenészek közül verbuválódtak. A roma muzsika és a zsidó klezmer fúziója különleges zenei élményt ígér, amit csak fokoz a két vendég, Palya Bea és a Chalabanból ismert Said Tichiti közreműködése. A zenekar tagjai: Fellegi Balázs (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Novák Csaba (bőgő), Kovács Ferenc (trombita), Ágoston Béla (basszusklarinét), Lukács Csaba (klarinét), Szabó Mátyás (ütősök); vendég: Palya Bea (ének), Said Tichti (oud), Ahmed Tabat (ütőhangszerek), Kardos Dániel (gitár).

202d6aef-c004-4ba8-99dc-c74239fa6ead

Palya Bea a kortárs magyar népzenei előadók fiatal generációjának egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalú képviselője. Európai és keleti dalokat egyaránt énekel, de nem idegen tőle a dzsessz vagy a megzenésített vers sem, emellett gyereklemezt is készített. Mozgékony egyénisége számtalan közös munkára ösztönzi, alapító tagja volt a Folkestrának és a Kárpátiának, de gyakran lép fel a Kalákával, a Nagy János Trióval vagy az Etnofonnal. Közreműködött a Chalaban, a Zurgó és Kiss Ferenc lemezein is. Önálló elképzeléseinek megvalósítására alakította kvintettjét, amelyben kiváló muzsikusok ügyködnek a népzene-világzene, a dzsessz és – mint azt Weöres-lemezük bizonyítja – a költészet vegyítésén.

A marokkói zenét játszó Chalaban zenekar Magyarországon alakult Said Tichiti
vezetésével. Jelenleg az egyetlen olyan hazai együttes, amely autentikus arab zenét játszik. Muzsikáját a tradicionális marokkói zenei formák inspirálják, de felfedezhetők más kultúrák modern és népzenéinek nyomai. A Chalaban megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a különböző stílusok, hangszerek és zenei tudás befogadására. A zenekar tagjai: Said Tichti, Khalid Moutahir (ének, ütősök), Kovács Bálint (gitár), Hmida La Fontain (ének, ütősök, mandolin), Torják Dávid (basszusgitár), Vázsonyi János (szaxofon), Pusztai Gábor (dob, ütősök).

PRROGRAM

2006. december 14. 20:00
Besh o droM, Kerekes Band
Jegyár: elővételben 1200 Ft, a koncert napján 1600 Ft

2006. december 15. 21:00
Mitsoura, Adiba Amani – kathak tánc, Moldvai Márk DJ-szett
Jegyár: elővételben 1600 Ft, a koncert napján 2000 Ft

2006. december 20. 20:00
Fellegini KlezmerGipsy, vendég: Palya Bea, Chalaban
Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft