Fábián, Sebestyén

Meghalt Ahmet Ertegün

2006.12.15. 00:00

Programkereső

Nyolcvanhárom éves korában New York-ban péntekre virradóra meghalt Ahmet Ertegün legendás török származású amerikai lemezproducer, az Atlantic cég alapítója.

A washingtoni török nagykövet fia bátyjával, az 1989-ben elhunyt Nesuhival együtt kezdetben csak szórakozásból gyűjtötte a blues és jazz-lemezeket, és járta az amerikai főváros jazz-klubjait, ahol barátságot kötöttek Louis Armstronggal, Duke Ellingtonnal.

Zeneszeretetüket és nyitottságukat is otthonról hozták, mivel korábban az apa Svájcban, Franciaországban és Svájcban szolgált, és a gyerekek mindenütt megismerkedtek a helyi zenei kincsekkel. De legalább ennyire fontos volt, mint később bevallotta, hogy az utazások, a sokféle kultúrával való találkozások kiöltek belőlük mindenféle előítéletet.

1947-ben hozták létre Herb Abramsonnal közösen. 10 ezer dollár kölcsönből a forgószelet utánzó emblémájáról elhíresült Atlanticot, amely kezdetben a blues-ra szakosodott, egyik első sztárjai a szintén a közelmúltban eltávozott Ruth Brown, valamint Big Joe Turner voltak.