Sándor, Ede

Old Amsterdam

2006.12.19. 00:00

Programkereső

A stílus az ember maga, mondta Buffon, s igaza volt. Nem véletlen hát, hogy a Gyárfás István Trió fenti című lemezét épp az Old Amsterdam Étteremben mutatták be a közreműködő művészek néhány napja.
91d784b8-5889-429d-bf2b-e09f77c732f6

A Gyárfás István Trióról tudható, hogy nem egészen trió - ebben az új albumban is legalább háromszor annyian közreműködtek. Az is közismert, hogy első lemezük, a Live At Jazz Café már tíz éve piacon van. Maga az együttes úgy tizenöt esztendeje alakult, eredetileg gitár-basszusgitár-dob formációval. Az '50-es, '60-as évekre jellemző akusztikus jazzt játszanak swinges lüktetéssel, a bebop és cool stíluselemeit hordozó témákkal és szólókkal. A hangszerelés általában Gyárfás István munkája, aki gyerekkorában hegedült, majd áttért a gitárra.

Gyárfás István a fiatalabb muzsikusgeneráció jeles képviselője. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén szerezte. Zenei példaképei Wes Montgomery és a mainstream jazz más óriásai. Az együttes az utóbbi években rendszeresen koncertezik a hegedűművész Deseő Csabával. A hazai koncertek mellett nagy sikerrel szerepeltek a közelmúltban Ausztriában, Dániában, Németországban és Romániában.

(Az új lemez kiadója a Periferic Records - Stereo Kft.)