Ervin

Clip

2006.12.20. 00:00

Programkereső

A Warner Classics kiadásában CLIP címmel ezúttal különleges koncert DVD jelent meg, amelyen Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Danubia Szimfonikus Zenekar Héja Domonkos vezényletével a népdal és a komponált zene közötti összefüggéseket mutatják be.
64dcad1e-9da1-424d-b280-0203d979c31f

Köztudott, hogy Bartók Béla és Kodály Zoltán zeneszerzői stílusának kialakulásában fontos szerepet játszott a népzene, de talán kevesen ismerik az eredeti népdalkincset, amelyből mindketten merítettek. Bartók és Kodály komoly népdalgyűjtői munkát folytatott a Kárpát-medence területén, amelynek során feltárta és rögzítette a magyar, székely, román, délszláv, ukrán népzenei kincset. E kutatásoknak köszönhetően maradt fenn ez a páratlan zenei érték.

Bartók és Kodály számtalan művének hátterében ott van a népzene, zeneszerzői stílusuk kialakulására jelentős hatással volt a folklór, de ez a hatás más szerzők - mint például Dohnányi Ernő - munkáiban is kitapintható. A Danubia Szimfonikus Zenekar, Sebestyén Márta és a Muzsikás együttes közös hangversenye éppen erre a zenei párhuzamra épít.

Sipos Mihály, a Muzsikás együttes vezetőjének gondolata nyomán született meg a közös koncert ötlete a Danubia Szimfonikus Zenekarral. A művészek vágya az volt, hogy a két zenei világ, a népzene és a műzene együtt szerepeljen a hangversenyen, bemutatva a forrásként használt népzene és az abból született komponált zene közötti szoros kapcsolatot.

A műsorban a legfontosabb a páva-dallam család; ez az ősrégi magyar pentaton melódia leggyakrabban a finn-ugor népek zenéjében fordul elő, azon belül is a magyarra és a cseremisz népekre jellemző. Kodály Felszállott a páva variációsorozata is ebből a motívumból építkezik.

Bartók Magyar parasztdalok című művének egyik tétele egy jellegzetes népi hangszert, a dudát jeleníti meg. Sebestyén Márta dudautánzó énekszólóval mutatta be a párhuzamot, amelyre a koncertműsor gondolata épült.

A koncert legutolsó egységében az energikus lendületű Román népi táncok előadásmódjának különlegessége, hogy a Bartók mű szimfonikus változata és a népzene egymást váltogatva hangzik el, majd az utolsó tételben e kétféle előadásmód összekapcsolódik.

Kodály: Felszállott a Páva - részlet
Páva-dallamok hosszú furulyán
Kodály: Marosszéki táncok - részlet
Marosszéki táncdallamok
Bartók: Magyar parasztdalok - részlet
Rákóczi kis úrfi
Dudautánzás
Dohnányi: Ruralia Hungarica - részlet
Gyimesi táncdallamok
Bartók: Tánc-szvit - részlet
Szép fejér pakulár
Édes Gergelem
A Román népi táncok dallamai
Bartók: Román népi táncok – részlet

(Km.: Sebestyén Márta, a Muzsikás együttes, a Danubia Szimfonikus Zenekar; vez.: Héja Domonkos. A hangverseny a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagytermében 2004. október 11-én készült.)