Emma

Vasvári Pál, a Lengyel Kultúra Lovagja

2006.12.23. 00:00

Programkereső

Sok mindennel dicsekedhet a jazzgitáros Vasvári Pál: 2006 novemberében a lengyel kulturális kormány kitüntette, megjelent tizedik szólólemeze, 2007-ben egy amerikai zenekarral turnézik, majd jövő ősszel a Müpában is fellép.
682a7cb6-2806-4113-8029-8455839a55b8

Vasvári Pál az In Line együttes megszűnése után, 2000-ben alapította a Vasvári String Triót. Az együttes hegedűse, Frankie Lato 1989-től Párizsban él. Öt évig a legnagyobb francia hegedűs, Didier Lockwood tanítványa volt. Veleszületett zeneisége és virtuozitása a magyar zenei élet nagy reménységei közé sorolja. Ugyancsak zenekari tag Birta Miklós, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémia elvégzése után New York-ban képezte tovább magát. Az együttes sikeres bemutatkozását folyamatos, napjainkig tartó turnék követik.

Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb lengyel jazz muzsikusa, Bernard Maseli 2002-től állandó partnere Vasvári Pálnak, szerepelt a 2004-ben megjelent Night Runner című lemezen is Paco Sery, Dave Samuels és Mike Stern társaságában. De a lengyel díjat nemcsak a lengyel Maseli állandó szereplésének köszönheti Vasvári. Sokkal inkább annak, hogy a tizedik lemezén csak lengyel muzsikusokkal - Krzesimir Debski, Henryk Gembalski, Maciej Strelczyk, Bernard Maseli, Cezary Konrad - dolgozott, s az albumot a lengyel hegedűs, Zbigniew Seifert emlékének ajánlotta. Vasvári Pál a hivatalos indoklás szerint a lengyel zene elfogadtatása és az európai improvizatív zene fejlődéséért végzett 25 éves munkájáért kapta a díjat.

A jazzgitáros egyrészt egy hatvan koncertből álló európai turnén játszik ősszel, amerikai zenészek társaságában - e koncert egy estére eljön a Müpába is. Másrészt újra összeáll az In Line együttes is, a kilencvenes évek és a magyar jazztörténet egyik legsikeresebb együttese. A tagok: Csepregi Gyula, Vasvári Pál, Birta Miklós és Kaszás Péter. A nagy dobások közé tartozik majd a május 26-ai, ötvenedik születésnapi koncert Budapesten. A hangversenyen fellép Mike Stern, Bob Francescini, Paco Sery, Manolo Badrena, Russell Ferrante, Krzesimir Debski és Mike Mainieri.