Ervin

A világzene délszláv világsztárja

2006.12.29. 00:00

Programkereső

Az utóbbi évtized egyik legfelkapottabb filmzeneszerzője a horvát apától és szerb anyától származó, a jugoszláv háború elől Franciaországba települt Gorán Bregović, aki a menyegzőkre és temetésekre összeállított cigányzenei egyvelegeivel vált annak idején a balkáni romák muzsikájának sztárjává.
d0d5045e-ae2d-4923-81e7-1b9f4a03f4a4

Népszerűségét tovább növelték a „Kelet-Európa Fellinijének” nevezett Emir Kostruicával készített közös filmjei, amelyek világszerte keresett „portékává” tették a Bregović-féle balkáni rockot. Zenéjének különleges aromáját az adja, hogy a finoman kezelt dallam- és ritmusanyagot minden ízében emelkedetté varázsolja anélkül, hogy a roma melódiák eközben semmit sem veszítenek eredeti hitelükből. Szerzeményei balkáni örökzöldként terjednek szerte a világon, tesznek egyre több zene- és táncrajongót a stílus feltétlen hívévé.

A „Karmen with a happy end” Bregovic legújabb műve: ő írta a szövegkönyvét, a zenéjét és ő is rendezte. A napjainkban játszódó dalmű csak áttételesen, egy érzékeny problémán keresztül kötődik Bizet Carmenjéhez: csak egyetlen opera létezik, amelynek cigányok a hősei, és az az opera is tragikus véget ér. A művészet tehát semmivel sem különb a valóságnál. Bregovic szomorú-boldog operájában Karmen és Emilio szerelme aztán éppúgy rácáfol a művészetre, mint az élet.

(2007. január 9. 19:30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – Goran Bregovic Wedding & Funeral Band (Szerbia): Karmen with a happy end; km.: Goran Bregovic (Brega, a szállodaportás; dob), Vaska Jankovska Kleopatra (Karmen), Bokan Stankovic (Bakia; trombita), Draganco Ristevski (Emilio; trombita), Dejan Manigodic (Deki; tuba), Ivan Jovanovic (Ivan; harsona), Milos Mihajlovic (Milos; harsona), Alen Ademovic (Ceausescu; dob), Stojan Dimov (Stole; szaxofon, klarinét), Aleksandar Rajkovic (Aca; harsona), Ludmilla Radkova Trajkova (Micaela, prostituált), Daniela Radkova Aleksandrova (prostituált); hangmérnök: Slave Celevski; színpadmester, fényterv: Nenad Vasic)