Béla

Derű és melankólia

2007.01.02. 00:00

Programkereső

Marozsán Erika, a Szomorú vasárnap főszereplője folytatja a Szakíts, ha tudsz! című lemezének bemutatását. Január 13-án a Fesztivál Színházban lép fel zenésztársaival.
16257813-d46d-4718-9b23-391e25414b41

A lemezen található 12 szám közül a legszebb tán A szerelmes lakás. Íme az első négy sor: "Fejem fölött a nap lakat./ Rozsdás és kulcsa nincs./ Nagyon magamra hagytalak./ Így voltam bilincs". Ugye szép? Hát persze, ez elvárható egy olyan költőtől, aki féltucat verses kötettel, néhány elbeszéléssel és kisregénnyel máris beírta magát a honi irodalomba. Az egyetlen nehézséget az adhatta Jónás Tamásnak, hogy ezúttal egy nő lelkébe kellett beleélnie magát, hiszen a számokat Marozsán Erika énekli.

Erikáról tudni lehet, hogy a zene mindig is közel állt hozzá, zenei általánosba járt, hatéves korától zongorázott, s művészi pályájához érdekes lendületet adott a nagyapai lottóötösből származó zongora. Később a színművészetin már a jazz felé fordult, s ha tehette, barátaival koncertől koncertre járt. Az egyik ilyen helyszínen ismerkedett meg Juhász Gáborral, aki megkérdezte tőle, nem akar-e vele együtt dolgozni, lemezt készíteni. Dióhéjban ez a Szakíts, ha tudsz! lemez születésének története.

A Gramofon-díjas jazzgitáros Juhász Gábor zenéjével és a költő Jónás Tamás jól eltalált, frappáns szövegeivel megjelent dalok pompásan illenek a színésznő erős, színes hangjához és egyéniségéhez. S aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy meghallgathatja a január 13-ai hangversenyt, maga is megtapasztalhatja, milyen elevenné varázsolja ezt a zenét Marozsán Erika lírára is fogékony, mondanivalóját zenében is kiválóan megfogalmazni tudó személyisége.

(2007. január 13. 19:30 Fesztivál Színház - Szakíts, ha tudsz!, Marozsán Erika lemezbemutató koncertje; km.: Marozsán Erika (ének), Juhász Gábor (gitár), Papesch Péter (basszusgitár), Rubik Ernő (zongora), Borlai Gergő (dob), Lantos Zoltán (hegedű), Bacsó Kristóf (szaxofon), Jónás Tamás (szöveg)