Csilla, Noémi

Ack van Rooyen nekünk is elfújja

2007.01.04. 00:00

Programkereső

Az immár 77 éves holland jazztrombitás, a hágai Királyi Konzervatórium tanára tavaszi "leckét" ad zenésztársaival a Zeneakadémián. Ack diákként, testvérével járt New Yorkban, ahol az 52. utcában szívták magukba az új zenét - ez volt a kezdet.

Ack van Rooyen újév napján született 1930-ban. Pályája jazz- és stúdiózenészként széles ívű. A hágai Királyi Konzervatóriumban végzett 1949-ben, majd az Arnhemi Szimfonikus Zenekarban játszott három évig. Érdeklődése egyre inkább a jazz és az improvizáció felé fordult. Még konzervatóriumi évei alatt járt testvérével, Jerry-vel és az indiai származású zogorista Rob Pronkkal az Egyesült Államokban. Többek közt fültanúi voltak New Yorkban, az 52. utcában az új hangzásvilág megszületésének, s ezt az irányzatot elsőként mutatták be Hollandiában.

Ezt követően vezető zenészekkel játszott együtt kisebb-nagyobb formációkban Európában, majd újra visszatért Hollandiába, hogy a Hilversum stúdióban dolgozzon. A következő három évben Franciaországban az Aimé Barelli Zenekarban játszott, s aktív szereplője lett a párizsi jazzéletnek.

A következő állomás Németország, ahol Ack az újonnan alakult SFB Bigband tagja lett Berlinben, majd az SDR Zenekarban játszott Stuttgartban. Ez idő alatt a Bert Kaempfert Zenekar sztárszólistájaként koncertezett és készített felvételeket. Wolfgang Daunerrel és Albert Mangelsdorff-fal Ázsiában és Dél-Amerikában turnézott. A United Jazz and Rock Ensemble és Peter Herbolzheimer Rhythm Combination and Brass című formációjának meghívott művésze volt. A Clark Terry és Gil Evans Zenekarral európai turnéin lépett fel.

Ack jelenleg Hollandiában dolgozik saját kvintettjével, a Holland jazz-zenekarral, amely a Concertgebouw jazz-zenekara, illetve sokat duózik Joerg Reiterrel. A hágai Királyi Konzervatórium tanára, műhelyfoglalkozásokat vezet és bigbandkurzusokat tart Európában. Lemezei számolatlanul jelennek meg a legkülöbözőbb társaságoktól: legutolsó CD-je a The Way I Play (Ahogy én játszom).

4695d707-5881-4dff-bcd6-1705c180c7da

A nálunk fellépő művészek között ott van a duó másik tagja, Joerg Reiter zongorista, valamint Tony Lakatos szaxofonos, illetve a két közreműködő, Balázs Elemér (dob) és Szandai Mátyás (bőgő). Tony Lakatos, aki immár 1982 óta Németországban él, már márciusban itthon koncertezik. Gipsy Colours című új lemezének anyagával áll a közönség elé Szakcsi Lakatos Bélával, Barcza Horváth Józseffel, Pecek Lakatos Andrással, Szalóki Ágnessel, valamint Rostás Csabával. Az országos turné március 14-én kezdődik Gödöllőn, a királyi kastélyban, majd Sopron, Budapest és Debrecen után március 20-án Egerben ér véget. Az áprilisi koncertet a Sambosi Bt. rendezi.

(2007. április 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem - Ack van Rooyen (trombita), Tony Lakatos (szaxofon) és Joerg Reiter (zongora) koncertje, km.: Balázs Elemér (dob), Szandai Mátyás (bőgő)