Béla

Tommy Emmanuel rejtélyes játéka

2007.01.06. 00:00

Programkereső

A Petőfi Csarnok vendége lesz január 17-én a világ talán legvirtuózabb akusztikus gitárosa, aki legújabb albumát, a Mystery (Rejtély) címűt mutatja be. Tommy Emmanuel egy éve a Millenáriuson adott teltházas koncertet.
8e8af15e-f663-45f0-bec9-9d5e62cf47fd

Tommyra tehát vevő a hazai közönség, s ő is szeret itt játszani. Sőt, szerepelni: legutóbb ugyanis nemcsak zenészként, de showmanként is megállta a helyét, s persze megmutatta, hogy elképesztő bravúrokra képes hangszerével. Emmanuelt a legendás Chet Atkins inspirálta, aki egyébként később az egyik legnagyobb rajongója lett, és tőle kapta 1999-ben az "CGP (Certified Guitar Player) - Elismert gitárművész" címét is. Egyébként már 1984-ben az Év gitárosa volt a Juke Magazin szerint, 1989-ben Ausztrália Zenei Nagykövete lett, egy évre rá pedig a híres Rolling Stone Magazin is az Év gitárosának tartotta.

Tommy, az ausztrál zenész átvette Atkins stílusát, amelyben a hagyományos népzene keveredik jazzes és country elemekkel, sőt, 1996-ban egy CD-t is készítettek együtt, amely sajnos Atkins utolsó műve lett. Ami Tommy Emmanuelt illeti, évente mintegy 300 koncertet ad, nem kíméli magát, s ugyancsak fáradhatatlan az albumokat illetően is.

A Mystery a hatodik albuma, amelyet ezúttal a művész utazásai inspiráltak. A lemezen szereplő dalok mindegyike egy-egy zenei fénykép, amely az általa meglátogatott helyek hangulatát adja vissza. Ez a különös utazás közelebb visz a távoli tájakhoz, az ott élő emberekhez és ezzel együtt önmagunkhoz is. Az albumról a Gameshow Rag című művet két díjra is jelölték: egyrészt Grammy-re, másrészt az Australian Golden Guitar Best Instrumental Awardra.

Nem meglepő, hogy saját maga ezt az anyagot eddigi legjobb munkájának tartja, hiszen jól tükrözi zenészi komplexitását. Ám a lemezen megjelenő érzelmi és kifejezésmódbeli sokszínűség és változatosság valószínűleg semmit nem érne Emmanuel virtuozitása nélkül.

(2007. január 17. 20:00 Petőfi Csarnok - Tommy Emmanuel (akusztikus gitár) lemezbemutató koncertje)