Béla

USA, Kanada - tizenhárom év után újra

2007.01.07. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes - ahogy azt már megírtuk korábban - a Magyar Concerto folklórválogatás-előadással hosszú és távoli turnéra utazik.

Az együttes 1994-ben járt legutóbb az Egyesült Államokban, ahová most újra meghívást kapott. A társulat január 8-án kel últra és csak április 13-án tér haza. Az USA mellett Kanadában is fellépnek. A program az, amit a Művészetek Palotájában már kipróbáltak, bemutattak november végén, vagyis a Bartók Béla tiszteletére alkotott Magyar Concerto. Ezt viszik tehát a tengerentúlra, népszerűsítve a magyar néptánc, népzene hagyományait és aktualitását.

A kétrészes programban összesen 13 tánc kapott helyet. A rendező-koreográfus a Harangozó Gyula-díjas Mihályi Gábor, aki egyben az együttes művészeti vezetője is. A táncelőadás során szerepet kap a videótechnika, a homokanimáció és a grafika is. A zene Agócs Gergely, Kelemen László, Pál István és Radics Ferenc munkája.

651e6c78-d983-4135-ae64-7f4e24e504be

Az amerikai kontinens egyik legnagyobb koncertügynöksége, a Columbia Artists Mgmt. meghívására az együttes a turné alatt 66 helyszínen és 68 alkalommal lép fel. A várható nézőszám 130.000. A jelentősebb helyszínek: New York, Los Angeles, Las Vegas, Houston, Kansas City, Toronto. A legnagyobb a 4500 fős Atlanta Fox Theatre színházterme. A mostani turné hírére a Washingtoni Magyar Nagykövetség írásban jelezte érdeklődését, természetesen részt vesznek mind a new york-i, mind a washingtoni fellépéseken, ahová meghívják tiszteletbeli partnereiket is. A 17 pár táncossal, vezetőkkel, műszaki személyzettel együtt összesen 51 fő kel útra. A felszerelés mintegy négy tonnát tesz ki, ami már úton is van Kalifornia felé. A turnéra elkészültek az együttes Magyar Concerto, Kincses Felvidék, Az örök Kalotaszeg DVD-kiadványai, valamint a Verbunkos és a Magyar Concerto CD hanghordozói.