Csilla, Noémi

Eastwing trió – immár CD-n

2007.01.12. 00:00

Programkereső

Három zenész, három kultúrkör harmóniája és az együtt zenélés öröme: ez a háromszor négy számot tartalmazó lemez erénye.
4952693f-41f6-411b-8641-d20c444c2332

A budapesti gitáros, a kalkuttai tablás és a hevesi cimbalmos találkozása és többéves kooperációja természetesen mindhárom kultúrkör tárházából merít. Így jönnek létre a különleges hangzású és dinamikájú saját kompozíciók éppúgy, mint a klasszikusnak számító jazz-standardok sajátos felfogású interpretációi. (Gyengébbek kedvéért a tabla remek kis ütős hangszer, arabul dobot jelent, s rögtön kettő szokott belőle egy tablát jelenteni.)

Kéry Gábor Snétberger-tanítványként a jazz-és klasszikus zenében egyaránt, Shankar Lal a tabla mellett klasszikus indiai éneklésben és kompozícióban is jártas, míg Farkas Jenő (Szalay Antal zenekar, Honvéd együttes) Magyarország egyik legképzettebb, legvirtuózabb cimbalmosa. Hármójuk zenei ötvözete a kifejezés legtermészetesebb értelmében világzene. A trió hangzásvilágát - ahol a kompozíciók dinamikája, többszólamúsága azt megköveteli - kiváló, az Eastwinggel régóta együttműködő vendégművészek, jelen esetben Lattmann Béla (basszusgitár), Nagy János (zongora) és Szendőfi Péter (dobok) játéka színesíti. A 12 trackből álló, mintegy hatvan perces lemezt a Classic-Sound Records adta ki.