Márk

"Nehezen szakítok, és olykor azt is megbánom"

2007.01.12. 00:00

Programkereső

A tehetséges, vonzó színésznőt, akit nemcsak a hazai, de az európai filmesek is fölfedeztek már, most új oldaláról ismerhetjük meg. A Művészetek Palotájában ma este "Szakíts, ha tudsz" címmel lemezbemutató koncerten jazz- és sanzonénekesként lép színpadra.

Marozsán Erikától nem áll távol a zene, hiszen hatévesen kezdett zongorázni. Bár később mégis a színészpályát választotta, sosem lett hűtlen első szerelméhez és cd-je címével ellentétben sosem tudott és nem is akart szakítani a muzsikával. Főiskolásként fedezte föl a jazzt, és saját bevallása szerint ösztöndíjának nem jelentéktelen részét költötte koncertjegyekre, lemezekre.

- Az a szerencse ért, hogy a legnagyobbakat láthattam, hallhattam élőben - említette Marozsán Erika. A "Szakíts ha tudsz" című cd zeneszerzőjével, Juhász Gáborral is a jazz révén ismerkedett meg, lettek barátok, alkotótársak.

- Jónás Tamás költő verseit már korábban is ismertem, és nagyon örültem, amikor személyesen is találkozhattam vele - említette a művésznő. - Kellemes meglepetésként ért, amikor Gábor felhívott, és felajánlotta, hogy dolgozzunk együtt, és kis csapatunkhoz csatlakozott Jónás Tamás is. Sokan kérdezték, miért vállalom, hogy kipróbálom magam énekesnőként is. Erre azt szoktam válaszolni, hogy számomra nagyon fontos a zene, kikapcsol és feltölt, a zenében szabadnak érzem magam, saját utamat járhatom, illetve megvalósíthatom az előadói elképzeléseimet.

A művésznő a lemez születéséről elmondta, hogy először Juhász Gábor zenéje készült el, s Jónás Tamás költő a dalokhoz írta a verseket. Az alkotók nem döntötték el előre, hogy miről szóljanak a dalok. A közös beszélgetések során alakult, formálódott a koncepció. Marozsán Erika megjegyezte, a költőnek nehezebb és könnyebb dolga is volt, mintha "csupán" verseket írt volna. A zene bizonyos keretek közé szorította a szöveget, hiszen a költőnek követnie kellett a dallamot, a ritmust. Ez azonban nem okozott különösebb gondot.

- Természetesen a lemez anyagába én is beleszólhattam, és Gábor, illetve Tamás is egyenrangú alkotótársként tekintettek rám. Jónás Tamás rendkívül érzékeny költő, aki képes belebújni akár egy nő bőrébe is, és híven visszaadni azokat az érzéseket, melyeket egy szakítás idézhet elő - fűzte hozzá a művésznő. - Túlzás nélkül mondhatom talán, hogy dalszövegek írásánál én voltam a költő múzsája. Egyébként nehezen szakítok, és olykor azt is megbánom. Gyakran akkor is ragaszkodom egy kapcsolathoz, amikor már egyikünknek sem jó, de előbb-utóbb mindig belátja az ember, hogy tovább kell lépni a kapcsolatokban, a pályán - és ez bizony nehezen megy szakítás nélkül. A szakítás pedig nemcsak megviseli az embert, hanem erőt és szabadságot is ad.

Erről a gyakran nagyon nehéz emberi döntésről összeállított dalfüzér nem feltétlenül csak lineárisan értelmezhető és adható elő. A számok külön-külön is egy-egy kis önálló világot mutatnak be.

- A cd, illetve az előadóest címe, a "Szakíts, ha tudsz" Jónás Tamástól származik - jegyezte meg Marozsán Erika. - Azért is tetszett nekünk ez az ötlet, mert mindhárman úgy gondoltuk, hogy amit mondani akarunk, az nemcsak a férfi és nő kapcsolatáról szól, hanem annál több rétegű, s együtt van benne a komolyság és a játékosság. A szakítás lehet az eredendő bűn is, amikor Éva leszakította az édenkertben azt a bizonyos almát, de akár gondolhatunk az ismert gyermekjátékra, amikor az egyik tábor kiáltja, hogy "Adj király katonát!", a másik pedig válaszol "Szakíts, ha tudsz!".

- Azt hiszem, a cd és a koncert is minden korosztálynak szól, legalábbis ezt bizonyítják az eddigi előzetes lemezbemutató fellépéseink - mondta Marozsán Erika. - Azt is tapasztalhattuk, hogy a közönség soraiban a tizenévesektől az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát.

Az mindenesetre már a siker előszelének tekinthető, hogy egy gimnázium drámatagozatos osztálya jelentkezett, hogy a lemez anyagát színdarabként szeretnék előadni. Marozsán Erika nem titkolta, ha lehetősége lesz rá, folytatja a színészmesterség mellett énekesnői pályafutását is. Nem zárkózna el egy újabb cd készítésétől sem.