Ervin

A krisztusi kor felé

2007.01.16. 00:00

Programkereső

Sebestyén Márta majdnem harminchárom éve áll színpadon. Angyalok és pásztorok című lemezét mutatja be Sebestyén Márta holnap délután ötkor a XII. Kerületi Művelődési Központban.

Ezután már csak három koncerten hallhatjuk őt karácsonyig: 20-án Gárdonyban, este Székesfehérváron ad jótékonysági koncertet, 21-én pedig a Szépművészeti Múzeumban lép színpadra.

Sebestyén Márta hetek óta ünnepel. Ha már nincs ideje képeslapokat írni, hát dallal köszönti azokat az ismerőseit, akikkel összetalálkozik ezekben a napokban. Táskájából előhúzott kis kolompokkal kíséri e karácsonyi dalokat. – Ha túl sok műsort ad ilyenkor az ember, azzal kiüresíti az ünnepet – mondja. – Én csak három-négy szép koncertet szoktam ilyenkor tartani.

A holnapi lemezbemutatóról azt meséli, Bolya Mátyással és Szokolay Dongó Balázzsal, a Gryllus testvérekkel, Mizsei Zolánnal és Sebő Ferenccel együtt adják elő majd azt a dalt, amely a most kiadott kis karácsonyi CD-n is szerepel. – Tavaly, amikor az Olasz Intézetben átvettem az Olasz Köztársasági Érdemrend lovagi fokozatát, én szolgáltattam a műsort, és akkor csempésztem a dalok közé azt a piemonti adventi dallamot, amely már régóta bennem motoszkált. Hogy ne lógjon ki a műsorból, olyan énekeket csoportosítottam köré, amelyek amúgy sem fértek volna bele egy hagyományos népzenei estbe. – Mint kiderült, a közelmúltban a CD mellett egy DVD is napvilágot látott, amelyen a Danubia Szimfonikus Zenekarral és a Muzsikással Bartók-, Kodály- és Dohnányi-művekből adott koncertjének felvétele látható, hallható.

Az ötvenhatos megemlékezések közül leginkább Határ Győző előadását tartotta torokszorítónak, amelyen jelen lehetett Károly herceg társaságában, aki, mint mondta, úgy hallgatta ezt az ősz öregembert, mint egy gyerek a nagyapját. Idén szülei házassági évfordulójára is emlékezett, akik épp ’56 decemberében kötötték össze az életüket. Édesanyjáról, aki Kodály tanítványa volt, eszébe jutott az énektanítás mai, siralmas helyzete. – Oda jutottunk, hogy Kodály születésnapján a magyar kórusok nem kaphatnak helyet a Zeneakadémián, ha nem fizetnek eleget, pedig a KÓTA hosszú ideje minden évben ott rendezi ingyenes ünnepi hangversenyét – mondja a művésznő, aki, bár nem lát hivatalos törekvést a Kodály-év megünneplésére, biztos abban, hogy a művészek a maguk módján állami támogatás nélkül is meg fognak emlékezni a zeneoktatás forradalmasítójáról.

A Kodály-évforduló mellett azért is készül 2007-re, mert márciusban lesz harminchárom éve, hogy Sebő Ferenc először „kirakta” őt a színpadra. – Krisztusi korba lépek mint színpadi művész. A tavaszi fesztiválon ezért lesz egy nagy koncertem, ahová meghívhatom zenei életem fontos szereplőit itthonról és külföldről. Erre készülök, boldogan – fűzi hozzá mosolyogva.