Konrád, Tivadar

Kék szivárvány

2007.01.25. 00:00

Programkereső

Ez a címe annak a jótékonysági célú, gyimesi csángó hagyományőrző műsornak, amelyre február 16-án a Hagyományok Házában kerül sor. A műsor bevételét a gyimesközéploki csángó hagyományőrző ház létrehozására fordítják.
e526967a-33cf-437e-9624-7286c95bc094

Gyimesközéplok egy kis falu Erdélyben, 39 km-re Csíkszeredától, amelynek csupán 23 román lakója van, a többiek – szám szerint 1152 – mind magyarok. A románul Lunca de Jos-nak becézett faluban minden évben megrendezik a Gyimesi Tánctábort, amely különleges színfoltot jelent az Erdély-szerte megrendezett tánctáborok között, hiszen itt a gardon, mint a csángó muzsika elengedhetetlen kelléke fontos szerepet kap.

A csángó ember, saját vallomása szerint "minden alkalmat megragad, hogy rúghasson a fenekihez", így évente több táncmulatságot szerveznek, de kint a hegyekben, egymagukban is szívesen énekelnek. A Gyimesi néptánccsoportok kitartóan őrzik a régi, a mindennapi életben már részben elfeledett táncokat, és ők képezik a magját a tánctáboroknak is, melyre külföldről és belföldről egyaránt sokan ellátogatnak.

A gyimesközéplokiak most egy csángó hagyományőrző ház létrehozásán fáradoznak, hogy a tánctábor mellett méltó helyen énekelhessenek, táncolhassanak és mutathassák be másoknak is kultúrájukat.

(2007. február 16. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Kék szivárvány - jótékonysági célú, gyimesi csángó hagyományőrző műsor; km.: egy negyven fős adatközlő zenészekből, táncosokból, énekesekből álló társulat)