Béla

Lumú 10-10-ig

2007.01.26. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotájában található Ludwig Múzeum január 27-én nagyszabású kortárs maratont rendez lumú 10-10-ig címmel, amelyben lesz zene az Ektár együttessel, tánc O. Caruso koreográfiájában és képzőművészet Krzysztof Wodiczkóval.

Krzysztof Wodiczko lengyel származású képzőművésszel öt órától láthatnak-hallhatnak beszélgetést az érdeklődők Timár Katalin kurátor vezetésével. Wodiczko a varsói Képzőművészeti Egyetemen végzett, tanulmányai során a vizuális művészetek, ipari formatervezés és az építészet foglalkoztatta. Számos művészeti egyetem vendégprofesszora, az avántgárd művészet, a public art, az identitás és a társadalom, technológia és etika kérdésköreinek neves teoretikusa.

Monumentális épületekre, mezőgazdasági területekre vetített nagyméretű diaképei és videói tették világszerte ismertté. A kommunikációról és a kirekesztésről eredeti módon gondolkodó művész a '80-as évek végén kifejlesztette egyedülálló járműveit hajléktalanok és menekültek részére, a társadalom periférijára szorult emberekre irányítva a figyelmet.

Az elmúlt évtizedben több mint 70 alkalommal mutatták be nyilvános vetítésen projektjeit Ausztráliában, Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában. Munkáiból a közelmúltban nyolc retrospektív kiállítást rendeztek a világ neves kortárs művészeti múzeumaiban. Az előadás angol nyelvű, de szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Este fél kilenctől a Finita la Commedia előadásában a Medusa piercing című kortárs táncelőadás következik a programok sorában. A Medusa piercing egy eszelős és extatikus látomás arról, ami ma a világban tapasztalható: rémálmok, zaklatott és felzaklató víziók, skizofrénia és téboly. A főhős (a médium) a The Corporation vizuális műhely által készített, a parkettre vetített videomunkák között kalandozva beszéli el a testével az élet metafizikus rétegeit. O. Caruso koreográfus-rendező munkája tökéletes példa arra, hogyan lehet megfelelő kezekben egy elemi erejű tehetség még kifejezőbb, sokszínűbb, kísérletezőbb. Fehér Ferenc táncosként hipergalaktikus erőket varázsol a színpadra, miközben embertelen tempóval félelmetes utazásra visz bennünket a tudatalatti beláthatatlan mélységeibe.

Szereplők
Médium: Fehér Ferenc
Koreográfia: O. Caruso (Juhász Anikó) Fehér Ferenc
Origó: Lőrinc Lilla (videón)
Zene: The Corporation
Design: O. Caruso
Fény: Bánki Gabi
Videó: The Corporation

9f3f1e17-76e4-43eb-823a-857b6917e39c

Levezetésképpen pedig az Ektár zenekar ad koncertet este kilenctől. A kortárs, improvizatív zenét játszó formáció 2002 őszén mutatkozott be a Győrfree zenei fesztiválon. Az együttes kompozícióit balkáni, távol-keleti és afrikai zenei kultúrák inspirálták, de a legszigorúbban szerkesztett darabokban a középkori zene, az európai népzenék és a kortárs zene hatásai egyaránt fellelhetőek. Az Ek-tar indiai szó, annyit jelent: egy húr. Az öt muzsikus kifejezésben, melodikus variációkban, ritmikájában igyekszik így összeolvadni, minta valójában egy húron játszana.

Az együttes tagjai
Ének: Tóth Evelin
Gadulka: Szőke Szabolcs
Nagybőgő: Benkő Róbert
Gitár: Kardos Dániel
Altszaxofon, szopranínó szaxofon: Váczi Dániel

A múzeum kiállításai és programjai ezen a napon 50% kedvezménnyel látogathatók 10:00-22:00 óráig.

(2007. január 27. 20:30 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Finita la Commedia: Medusa piercing (kortárs táncelőadás); 21:00 Művészetek Palotája - Ludwig Múzeum (Budapest) - Az Ektár zenekar koncertje, tagjai: Tóth Evelin (ének), Szőke Szabolcs (gadulka), Benkő Róbert (bőgő), Kardos Dániel (gitár), Váczi Dániel (altszaxofon, szopranínó szaxofon)