Csilla, Noémi

Ack van Rooyen lefújta

2007.01.27. 00:00

Programkereső

A 77 éves holland trombitás helyett a montenegrói Dusko Goykovich fújja nekünk a jazzt április 2-án a Zeneakadémia Nagytermében olyan zenészek társaságában, mint Joe Gallardo, Tony Lakatos, Jörg Reiter, Szandai Mátyás és Balázs Elemér.
328ca2f7-6b8a-4fb4-abb0-08df28f01937

"Dusko Goykovich a csodálatos." Dizzy Gillespie trombitaművész méltatta így az 1931-ben, a montenegrói Jajcében született kollégáját. Dusko hosszú karrierje alatt olyan jeles művészekkel játszott együtt, mint Louis Armstrong, Roy Eldrige, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Chet Baker, Freddie Hubbard, Art Farmer, Clark Terry, Woody Show, Maynard Ferguson és Benny Bailey vagy Sonny Rollins, Dexter Gordon, Stan Getz, Jimmy Heath, Sal Nistico, Horace Parlan, Tommy Flanagan, Kenny Barron, Tete Montoliu, Jimmy Woode, Eddie Gomez, Kenny Clarke, Philly Joe Jones vagy Tony Williams.

Dusko Goykovich nemcsak a trombitához, hanem a zeneszerzéshez és a hangszereléshez is ért, zenéjében az eredeti montenegrói folklór hatásai is érződnek. Tanulmányait Belgrádban végezte, jelenleg a Müncheni Big Band vezetője. A közelmúltban kiadott Soul Connection című album egyike a mesterműveknek a Dusko által az évek során kiadott több mint 70 lemez sorában. A koncertet a Sambosi Bt. rendezi.

(2007. április 2. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Az International all Star Sextett koncertje, km.: Dusko Goykovich (trombita), Joe Gallardo (harsona), Tony Lakatos (szaxofon), Joerg Reiter (zongora), Szandai Mátyás (bőgő), Balázs Elemér (dob)