Csilla, Noémi

A hét portréja: Oláh Tzumó Árpád

2007.01.29. 00:00

Programkereső

Herbie Hancock-nak négy éve egyetlen tanítványa van, aki ráadásul magyar. A hazai jazz egyik legígéretesebb tehetsége ő, aki épp a mai napon ünnepli 27. születésnapját.
ec841438-06fe-480b-a96b-0dec6fa83c70

Generációjának egyik legsikeresebb muzsikusa 1980. január 29-én, Budapesten született zenészcsaládban, hétéves korában kezdett zongorázni. A Weiner Leó Konzervatóriumban folytatott klasszikus tanulmányait 16 évesen szakította meg, hogy jazzt tanuljon Márkus Tibor felügyelete alatt az Erkel Ferenc zeneiskolában.

Első nagy sikere 1998 tavaszán a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor zongora tehetségkutató versenyének megosztott első helyezése, melynek fődíja egy öt hetes nyári kurzus volt. 2001 óta nemzetközi téren is sikert sikerre halmoz: 2001 nyarán a Jazz an der Donau verseny fődíja és a legjobb szólistának járó díj Tzumóé lett. Ezen a versenyen Horváth "Plutó" József bőgőssel és Kőfalvi Csaba dobossal szerepelt. 2001 szeptemberében a Jazz Hoeilaart Intern'l Contest versenyen vett részt a Trió (Horváth "Plutó" József és Jellinek Emil), és Európa, Amerika és Ausztrália legjobbjait maga mögé utasítva – a verseny történetében először – az összes fődíjat megnyerte: a legjobb triónak és a kötelező darab leginvenciózusabb előadásáért járó díjakat, illetve a legjobb európai szólistának járó díjat.

2001-ben elkészítette első, "My time" című lemezét Jellinek Emil és Horváth Plutó József közreműködésével. 2002-ben visszatért Bostonba, s tanulmányait a Berklee College of Music-on folytatta. Egy évig tanult Joanne Bracken-től. A következő évben felvételizett az Egyesült Államok legnagyobb jazz-intézetébe, a Thelonious Monk Institute-ba, amelyet Herbie Hancock, Terences Blanchard, Wayne Shorter és ifjabb Thelonious Monk alapított a University of California-n belül, ahol úgymond a jazz jövőjéért több száz demót végighallgatva választotta ki őt Herbie Hancock. Nem csoda, hogy minden fiatal dzsesszzenész álma, hogy itt tanulhasson, hiszen kétévente mindössze hat főt vesznek fel: minden hangszerhez egyetlen tanítványt. Így lett Oláh Cumó Árpád 2003 őszétől Herbie Hancock egyetlen tanítványa. Közben lett „Cumó”-ból „Tzumo” is: megváltoztatta nevét, mivel a tengerentúlon nem tudták kiejteni.

Itthon 2002-ben E-MerTon díjban részesült, a Sláger Rádió pedig az „Év fiatal jazztehetségei”-nek járó díjat adományozta neki. Egy évvel később az 50 legsikeresebb magyar fiatal közé választották. 2004-ben „My time” című lemeze megkapta Magyarország legnagyobb zenei díjat, a Gramofon-díjat.