Konrád, Tivadar

Próféta lett saját hazájában – Sebő 60

2007.01.29. 00:00

Programkereső

Életének hat évtizedéből csaknem négyet töltött a színpadon Sebő Ferenc, akinek neve és munkássága egyet jelent a magyar népzenei és költészeti hagyományok kitartó ápolásával, legtisztább megőrzésével.
bf92dede-21b2-428d-9b65-594fc261c38c

Muzsikusként a már összegyűjtött anyag feldolgozásával, majd újabb dallamok gyűjtésével, a néptáncok tanulmányozásával, publikációival teremtette meg a nevével fémjelzett és a kultúra területén is messze túlmutató magyarországi táncház-mozgalom alapjait. S hogy mindezt megpróbálja a zenei „elittel” is elfogadtatni, az építészmérnök végzettségű Sebő Ferenc beiratkozott a Zeneakadémia Kodály Zoltán által alapított zenetudományi tanszakára, ahol 1989-ben diplomázott.

A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, majd a Hagyományok Házának alapítója és szakmai igazgatója születésnapi koncertre várja az autentikus népzene és az énekelt versek kedvelőit február 5-én a Művészetek Palotájába. Vendégei lesznek a régi és a mai Sebő együttes tagjai, az Állami Népi Együttes szólistái, valamint Sebestyén Márta, Palya Bea, Bognár Szilvia, Lantos Iván és Karsai Zsigmond.