Emma

Új előadóművészet szak a Kodolányin

2007.01.30. 00:00

Programkereső

A korábbi sokszoros túljelentkezés hatására 2007 őszétől a Liszt Ferenc Egyetem mellett immár a Kodolányi János Főiskolán is lehet jazzelőadóművészet szakra járni. A jelentkezési határidő - a többi felsőfokú képzéshez hasonlóan - február 15.

Ez idáig Magyarországon csak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen lehetett jazzhangszer és jazzének előadóművészi diplomát szerezni, de a hagyományosan közgazdasági, társadalomtudományi és bölcsészképzéssel foglalkozó, Európai Minőségdíjas Kodolányi János Főiskola ősszel új előadóművészet szakot indít. Ezt január 25-én jelentette be a sajtónak a két fent nevezett intézet rektora, Dr. Szabó Péter (Kodolányi) és Dr. Batta András, valamint az új tanszék vezetője, Mits Gergő. A szak különlegessége, hogy itt a Magyarországon már hagyományosan igen magas színvonalú jazzoktatási program egészül ki az igényes popzenei képzéssel.

A szakot a Kodolányi János Főiskola közösen dolgozta ki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, így a főiskola leendő hallgatóinak lehetőségük lesz a master fokozat megszerzésére is a KJF-es alapdiplomát követően. Az új művészeti tanszék vezetője a már említetett, baszusgitáros Mits Gergő, a művészeti vezető pedig Szabó Dániel jazz-zongorista. Az együttműködés egyik fontos témája a művészeti menedzser mesterképzés, amelyet a két intézmény közösen indít majd. Mire az első előadóművész szakos hallgatók végeznek, addigra ezen a mesterszakon a diákok azt is megtanulhatják, hogyan kell az igényes művészeti produkciót menedzselni, hogyan lehet a mai modern popkultúrában, illetve a komolyzene világában sikeres karriert felépíteni.

e65941ff-45c2-4653-837d-0655629ee173

Az alapképzés Székesfehérváron zajlik nappali tagozaton, maximum 64 tanuló részvételével. A felvételi tantárgyak: szolfézs-zeneelmélet, zongora és a választott hangszer vagy ének. A választható szakirányok: jazzhangszer (jazz-zongora, jazzgitár, jazzbasszusgitár, jazzszaxofon, jazztrombita, jazzharsona, jazzdob), illetve jazzének. A képzés magas színvonalát a hazai és a nemzetközi jazz ismert szakemberei garantálják.

Szakvezető tanárok:
Szabó Dániel – zongora főtárgy
Birta Miklós – gitár
Pély Barnabás – ének
Muck Ferenc – szaxofon
Mits Gergő – basszus gitár
Szendőfi Péter – dob
Hámori János – trombita
Schreck Ferenc – harsona

A szakhoz kapcsolódóan nyaranta a nemzetközi jazz- és popéletben kiemelkedő művésztanárok mesterkurzusain a főiskolai hallgatók alanyi jogon vehetnek majd részt. Az intézmény koncertezési lehetőségeket is teremt itthon és az európai fesztiválokon. Ezen kívül a szükséges nyelvtudás birtokában az előadóművész szak hallgatói bekapcsolódhatnak az Erasmus programokba is.

(További információ: Mits Gergő tanszékvezető - (20) 398-6072)