Eleonóra

Susana Baca az A38 Hajón

2007.02.07. 00:00

Programkereső

Susana Baca kétségkívül a perui, sőt a dél-amerikai zene nagyasszonya. Különleges, tiszta énekhangja, finom, melankolikus dalai és nem utolsósorban társadalmi elkötelezettsége valóságos nemzeti hőssé emelték hazájában. Az afro-perui kultúra és folklór legnagyobb kutatói és népszerűsítői közé tartozik és tartozott már nemzetközi karrierje előtt is.
2941edc9-1733-4fbf-8e20-35824e4b4079

Bár Peruban és Dél-Amerikában már évtizedek óta a legnagyobbak között tartják számon, az igaz áttörés 1995-ben következett be, amikor Baca megismerkedett a Talking Heads egykori énekesével és vezetőjével, David Byrne-nel. Byrne kiadója, a világzenére szakosodott Luaka Bop jelentette meg az első átütő erejű perui válogatáslemezt, amit Susana Baca csodálatos dala, a Maria Lando nyitott. E dal és nem sokkal később az első nemzetközi terjesztésű szólólemez valóságos zenei forradalmat indított – hasonlóan ahhoz, ahogy Ry Cooder tette az autentikus kubai zenével. Baca nagysága elsősorban természetességében rejlik: mindenfajta manír és erőltetettség nélkül képes ötvözni Dél-Amerika afroamerikai népi hagyományait a kortárs spanyol és portugál nyelvű költészet legnagyobbjainak (Pablo Neruda, Manuel Scorza vagy Gilberto Gil) szövegeivel. Varázsos személyisége, magával ragadó hangja azonnal lenyűgözi hallgatóját, még lemezről is.

Susana Baca az elmúlt évtizedben sikert sikerre halmoz, 2002-ben elnyerte a legjobb latin előadónak járó Grammy-díjat, rengeteget dolgozik és koncertezik, valóságos "éneklő diplomata". Legutóbbi lemezére, a tavaly nyáron megjelent Traversíasra négy évet kellett várni, de megérte. E csodálatos album anyagát mutatja be saját együttesével az énekesnő A38 Hajón március 21-én.

Baca egy Limához közeli kisvárosban, Chorillosban született, és ott él a mai napig férjével, a bolíviai zenekutató Richard Pereirával működtetve az Instituto Negrocontinuót (a Fekete Folyamatosság Intézetét), amelynek fő feladata a perui fekete kultúra emlékeinek gyűjtése és megőrzése.

(2007. március 21. 20:00 A38 Hajó (Budapest) – Susana Baca (ének) koncertje; jegyár: elővételben 3000 Ft, a koncert napján a helyszínen 3500 Ft)