Bernát, Felícia

Vernon Reid & Masque, European Mantra

2007.02.10. 00:00

Programkereső

Vernon Reid nevét minden nyitott fülű zenerajongó ismeri. A Living Colour gitárosaként nagyban hozzájárult az évezred rockzenéjének átalakulásához, a stílusok közötti határok lebontásához. Alapreceptje a következő: vastag, lüktető rock-riffek, jazzes skálák rock gitárhősök tempójával és hangszínén előadva, stílusok gátlástalan váltogatása, illetve keverése.
97cce60c-fb70-40e6-b02c-c9bbb578f935

Február 20-án Masque nevű szólóprojektjével érkezik az A38-ra, ahol a műfajok tekintetében hasonlóan nyitott European Mantra társaságában bemutatja zenei világának mindazon részét, ami a Living Colourból kimaradt. Reid lassan harmadik évtizeden átívelő pályája nyílegyenes út: anyazenekara, a Living Colour debütáló albumának csilingelő funky-futamaitól és MTV-slágereitől lemezről lemezre egyre messzebb került, és bár egyre tartalmasabb anyagokat adtak ki, gyakorlatilag underground–rock–metal csapattá váltak. És bár a Living Colour néhány év kihagyás után újra aktív, Reidnek bőven maradt energiája szólókarrierjére is: hangjának sokkal több színét van alkalma megvillantani saját zenekarában.

A Masque műsora olyan, mint egy nagy utazás New Yorkban: jazz és hardcore, hiphop és bebop – szinte nincs is értelme stílusokat, megkötéseket keresni, ez az utazás éppen a kötöttségek felrúgásáról szól. Ahogy a zeneipar sem köti Reid kezét: az elmúlt tizenegy évben két szólólemezt adott ki, az utóbbit két éven keresztül folyamatosan készítette – turné előtt, alatt és után. Viszont érett és karakteres mű született: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egy másik legenda, Steve Vai kiadója adta ki. Bármit is csinál, Vernon Reid tekintetét az ismeretlennek szegezi – ahogy Hendrix, Zappa és Davis tette. Az igazi öntörvényű zsenik.

Az European Mantra méltó házigazdája és partnere lesz Reidnek: amit ezek a fiatal muzsikusok lendületről, együtt lélegzésről és játékról tudnak, azzal a világ bármely színpadán megállnák a helyüket.

2007. február 20. 20:00 A38 Hajó (Budapest) – Vernon Reid: Masque – lemezbemutató koncert; km.: European Mantra)