Zsuzsanna

Képzett társítások a Bárkában

2007.02.13. 00:00

Programkereső

Az AEGON Magyarország az idén alapított AEGON Művészeti Díjhoz és a Társdíjhoz kapcsolódva új sorozatot is támogat az idei színházi évadban Képzett társítások címmel. A sorozat február 23-án folytatódik a Bárka Színházban Kőrösi Zoltán, Csurka Eszter, Grencsó István és Benkő Róbert részvételével.

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttműködésben irodalmi-művészeti sorozatot is indított Képzett társítások - AEGON-estek a Bárkában címmel. Az első, szeptemberi esten Spiró György, valamint az általa jelölt zeneszerző, Jeney Zoltán volt Alföldi Róbert vendége. Októberben Závada Pál mesélt a Kulákprés új, bővített kiadásáról, Szüts Miklós festőművész pedig finom humorával és a bemutatott képekkel bűvölte el a nézőket, s mindehhez remek hangulatot teremtettek Darvas Benedek zenei betétei.

2006. november 24-én Parti Nagy Lajos volt a fő vendég A fagyott kutya lába című novelláskötete kapcsán, a másik vendég pedig Pálfi György, aki Parti Nagy Lajos novellái alapján készítette el Taxidermia című filmjét. A beszélgetés, Parti Nagy Lajos remek felolvasása és a Taxidermiához a képzőművészeti előképek bemutatása mellett a zenei hangulatfestésről Vázsonyi János érzékeny szaxofonjátéka gondoskodott.

2007-ben, január 26-án Bíró Kriszta és Bereményi Géza nyitotta a sort – mindketten sokoldalú művészek, ahogy a házigazda, Alföldi Róbert is az. Darvas Benedek ezúttal testvérével, Darvas Kristóffal játszott, előadtak például egy, az esten fergeteges sikert aratott Darvas-Bereményi-dalt – amely édesapjuk, Darvas Ferenc szerzeménye.

A február 23-i esten a 2006-os év egyik sikerére tekintünk vissza, ez Kőrösi Zoltán Milyen egy női mell? – Hazánk szíve című regénye. Kőrösi Zoltán 2002-ben megjelent, Télidő című kötetéhez egyébként a fotókat Grencsó István készítette, aki ezen az estén szaxofonozik is. Csurka Eszter pedig bemutatja, milyen fotókat készít, s ezek alapján milyen festmények születtek, s meglepetések is várják a nézőket.

Rövid életrajzi összefoglalók:
Kőrösi Zoltán 1962-ben született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, magyar-történelem szakon diplomázott 1987-ben, majd 1989-ben Lisszabonban élt. 1990 óta a Magyar Rádióban dolgozik, 1995-től az irodalmi szerkesztőséget vezeti, 2002 júliusától az akkor újonnan alakult művészeti főszerkesztőség főszerkesztője, egyébként rádiós munkája során dramaturgi és szerkesztői munkát is végzett. 1999 óta tagja a Magyar Mozgókép Közalapítvány játékfilmes szakkuratóriumának. Egyebek között kapott már Örkény-díjat, Móricz-, NKA, Eötvös- és Soros-ösztöndíjat. 2005-ben Év könyve díjat, 2006-ban pedig József Attila-díjjal jutalmazták.

Csurka Eszter 1969-ben született Budapesten. 1991 és 1998 között a Magyar Iparművészeti Főiskolára járt, de közben 1997-ben fotó- és alkalmazott grafika szakirányú, vizuális kommunikáció tervezői diplomát kapott. 1992 és 1994 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező-operatőri osztályában is tanult. Vizuális kommunikáció tervező művész diplomáját 1998-ban kapta meg. Két előadást rendezett: 1996-ban Halak a hálóban címmel (ez a Székénében, a Merlin Színházban és a MU Színházban volt látható), és 1997-ben Duo címmel (szintén a Szkénében és a Merlinben). 1992 óta számos csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön is. 2001-ben Strabag Festészeti Díjat kapott, 2002-ben, 2003-ban és 2004-ben Derkovits-ösztöndíjas, 2004-ben ő vehette át az Egri Akverell Biennáné fődíját, 2005-ben az 1956-os Emlékmű-pályázat II. díját. Képei több közgyűjteményben is megtalálhatók, így az egri Dobó István Vármúzeumban, a budapesti Strabag Gyűjteményben, az Esztergomi Vármúzeumban, a Paksi Képtárban és a Magyar Nemzeti Galériában.

0c4f6814-d271-403f-99ad-b727aec70e02

Grencsó István évtizedek óta a magyar dzsesszélet egyik kiemelkedő alakja. A 80-as években a Dresch Quartet tagjaként, valamint Szabados György partnereként ismertté vált szaxofonos a triótól a big bandig több formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a dzsessz, az etno zene, a rock elemeit vegyíti egyéni módon, különleges kreativitással, bátran átlépve a műfaji és stílushatárokat. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. Emlékezetes a Grencsó Kollektíva Rejtély/Mystery című CD-je, amelyen varázsos hangulatban, izgalmas hangszerelésben keltettek életre régi magyar tánczenei slágereket.

Az esten Grencsó Istvánnal játszik Benkő Róbert nagybőgős, aki a Grencsó Kollektíva tagja, Jeszenszky György dobossal hárman készítették az említett, Rejtély című CD-t, amelyről a február 23-i Képzett társítások című AEGON-esten is fölcsendülnek dalok a Bárka Színházban.

A sorozat szerkesztője, az AEGON Művészeti Díj és Társdíj szakmai felelőse Eszéki Erzsébet, a házigazda Alföldi Róbert.

(2007. február 23. 19:00 Bárka Színház (Budapest) - Képzett társítások; vendégek: Kőrösi Zoltán (író), Csurka Eszter (festőművész), Grencsó István (szaxofon), házigazda: Alföldi Róbert, sorozatszerk.: Eszéki Erzsébet