Mátyás

XXVI. Jubileumi Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2007.02.14. 00:00

Programkereső

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása. A következő, immár huszonhatodik, alkalomra 2007. március 31. és április 1-jén kerül sor, közel 2500 közreműködővel.

A Táncháztalálkozó a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseménye lesz, amely egyben a fesztivál egyik legkiemelkedőbb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye is. A rendezvény fővédnöke idén Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter.

A Budapest Sportcsarnok 1999-es leégése a Budapest Sportarénában fogadják a közönséget, ahol teret kap a táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az esti gálaműsorok. Az ezredfordulót követően a Táncháztalálkozó programját természetesen változatlan koncepcióval, az eddigi hagyományoknak megfelelően tervezik a szervezők, akik igyekeznek eleget tenni az eseménnyel szemben – mind az előadók és alkotók, mind a közönség által – támasztott igényeknek. Az élő népművészet, a hagyományos folklór, a táncház mellett ismét szerepet szánnak az útkeresésnek, a továbbgondolásnak, a magas színvonalú kísérletezésnek.

Az első napra, szombatra Ínyenctáncházat terveznek: szeretnék széles körben bemutatni minél több, kevésbé ismert tájegység, falu táncát, zenéjét és viseletét. Ezzel párhuzamosan – a gyermekekre és családokra gondolva – folytatódik a nagy érdeklődésre számot tartó Aprók Bálja. A már hagyományosnak mondható esti Néptánc Gála műsorában fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, valamint határon túlról érkező adatközlők.
A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelyet a Fővárosi Művelődési Házban tartanak meg.

0d301009-2b6a-443f-8405-9d2ad8ddce34

Vasárnap ismét Tánctanítások és bemutatók sorozata következik a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és Tücsökringatóval szórakoztatjuk a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várjuk a látogatókat.

Az esti Gálaműsorban fellépnek magyarországi hagyományőrző együttesek, valamint bemutatkozik a 25 éves jubileumát ünneplő Martenica Táncegyüttes. A Népzenei kamarakoncertek mindkét napon folytatódnak, amelyekkel elsősorban a
népzeneoktatásnak és a műkedvelőknek igyekeztünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A rendezvény Össznépi Mulatsággal zárul.

A Táncháztalálkozóhoz szorosan hozzátartozik a Népművészeti Kirakodóvásár, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. Mindkét napon kiállítás és koncert formájában bemutatkoznak a hangszerkészítők, valamint folytatják az Etno-mozit, ahol a szakma, illetve a mozgalom életéről, híres személyekről szóló, ritkán látott filmeket vetítik.

A XXVI. Táncháztalálkozóra jelenik meg a folkMAGazin tizennegyedik évfolyamának második száma. Szintén a Táncháztalálkozóra időzítjük a nyilvános pályázatra épülő lemezsorozatunk, az „Új élő népzene” CD megjelenését, élő lemezbemutató koncerttel egybekötve.