György

Doktor a trombitánál

2007.02.21. 00:00

Programkereső

A Jazzfarsang - Jam Stars című rendezvényt követően és a Loop Doctors és Gary Willis és Fekete-Kovács Kornél koncertjét megelőzően, Dr. Kyle Gregory az amerikai trombitás és professzor lép fel a Kultea programok sorában.
ae17d1bc-3037-4ead-ae9e-72d7871f9a06

A zenekar csupán öt éve alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó Borbély Mihály vezetésével, de már 2004-ben elnyerték "Az év jazz együttese" eMeRTon díjat. Az együttes még ezzel a lendülettel 2005-ben bezsebelte a Gramofon című zenei szaklap kritikusnak díját "Az év magyar jazz lemezét" a Meselia Hill című albumukért. A CD egyébként a BMC Records gondozásában jelent meg.

A kiváló amerikai trombitással, Kyle Gregoryval két esztendeje szerepeltek együtt a szentendrei Jazz Teátrum programjában, s akkori együttműködésük nagy hatást gyakorolt mindannyiukra, és persze a közönségre is. A február 25-i estén Borbély Mihály és Kyle Gregory szerzeményei mellett ízelítőt adnak új, felvétel előtt álló lemezük anyagából is: a Hungarian Songbook régi magyar táncdalokat, slágereket, illetve hazai szerzők jazz darabjait mutatja be sajátos feldolgozásban.

A rangos vendégről annyi tudható, hogy 1962-ben született Indianapolisban. Klasszikus és jazz trombitát tanult a Berklee Schoolban, majd az Indiana és az Észak-Colorado egyetemeken olyan tanároktól, mint William Adam és David Baker. Trombitaművészként és jazzpedagógusként szerzett doktori címet 1995-ben, és Fulbright ösztöndíjasként a '90-es évek elején a magyar zeneoktatást tanulmányozta. 1992 és 1997 között a Bradley Egyetem Jazzprogramjának vezetője volt, ezalatt számtalan kamaraegyüttes, combo, és big band vezetője is egyben.

Előadóművészként, tanárként, illetve mesterkurzusok vezetőjeként egyaránt igen aktív. A jazz, pop és klasszikus műfajok olyan képviselőivel lépett fel, mint Paul Motian, J.J. Johnson, Eberhard Weber, Dianne Reeves, Bob Mintzer, Buddy DeFranco, Louis Sclavis,The Chicago Jazz Ensemble, Liza Minelli, Fiora Contino, Temptations. 1998 óta feleségével és három gyermekével Olaszországban él.

(2007. február 25., 19:30 Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (Budapest) - A Borbély Műhely koncertje; tagjai: Borbély Mihály (szaxofon, tárogató), Szabó Dániel (zongora), Horváth Balázs (bőgő), Baló István (dob), km.: Kyle Gregory (trombita, szárnykürt), Kultea)