Bernadett

Jávori Vilmos jazzdobos elhunyt

2007.02.22. 00:00

Programkereső

A Magyar Jazz Ünnepén, március 22-én adták volna át a legrangosabb hazai jazz díjat, a Szabó Gábor-díjat Jávori Vilmosnak több évtizedes kimagasló művészi munkájáért. Sajnos, a nagy beteg zenész már nem tudta kivárni... február 20-án elhunyt.
83e9e6a9-090c-41a4-9979-d6a699793eca

Jávori Vilmost a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, az MZTSZ Kőbányai Stúdió Szakiskolája, a Hungária Jazz Alapítvány és a Dzsesszmély Alapítvány saját halottjának tekinti. A végső búcsúra március 8-án kerül sor 10:00 órakor az Újköztemetőben (X. ker. Kozma u. 8-10.).

A Magyar Jazz Szövetség csak pár nappal a szomorú eset előtt, február 17-i közgyűlésén döntött úgy, hogy az idén Jávori Vilmos dobos kapja a Szabó Gábor-díjat. A legrangosabb jazz-kitüntetést minden évben a hazai jazz egyik jelentős képviselője kapja. Ami a díjat illeti, a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Jazz Alapítvány 1992-ben hozta létre. Az elnevezéssel az alapítók a kiváló jazzgitáros, Szabó Gábor emlékének kívántak adózni. A díj odaítéléséről a tagság évente egy alkalommal, titkos szavazással dönt. A díjat elsőként Kovács Gyula kapta meg (posztumusz), majd évenkénti sorrendben Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos "Ablakos" Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, illetve tavaly Friedrich Károly volt az egyesület választottja.

Jávori Vilmos 1945-ben született Budapesten. Ha igazak a hírek, az édesanyja is dobos volt. A konzervatórium elvégzése után Garai Attilával kezdett játszani, majd Fogarasi, Pege, Vukán, Tomsits, Szakcsi és Szabados György együtteseiben dolgozott. 1966-ban a Pege trióval fellépett a Stockholmi Jazz Fesztiválon. Később számos nemzetközi fesztiválon, így Montreux-ben, San Sebastianban is díjazott volt. 1972-ben megalakította a Rákfogót Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos "Bögöly" Bélával. A hetvenes évek közepén a Csík-Fogarasi-Jávori trió új ízt hozott a magyar zenei világba. 1980-ban a Pege trióval fellépett Indiában a Jazz Yatrán. A nyolcvanas évek elején megalakította a Jávori kvartettet Snétberger Ferenccel, Torma Rudolffal és Csiszár Péterrel, akikkel swing és latin zenét játszott. 1987-ben a Magyar Jazz Quartettel eMeRTon díjat nyert. Számos filmzenében játszott, közülük is a legsikeresebb az Oscar-díjas Mephistóban előadott dobszólója. 2001-ben pedagógiai munkájáért Weiner Leó-díjat kapott. 2003-ban fiatal tehetséges muzsikusokkal létrehozta a Jávori Sound Machine-t. Zenéjük a magyar népdalra épül, lemezük a Szivárvány havasán. Az albumon hét régi ismert népdal hallható, egészen új feldolgozásban. A lemezen közreműködik Tony Lakatos, világhírű szaxofonművész is.