Eleonóra

Megszólaltak a Misztikus álmok

2007.02.22. 00:00

Programkereső

Pénteken este a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla volt a vendége a Művészetek Palotájának. A Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényelte.
069dab78-6358-4024-a70c-c84bfab65063

Az általa népszerűsített fúziós jazz, cigánymusical, rock-opera, balettzene és gipsy jazz műfajok színes forgataga jellemzi a Liszt- és Kossuth-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát. A gyermekként klasszikus muzsikusnak készülő zongoristát annak idején a gitáros Kovács Andor és a legendás nagybőgős, Pege Aladár "térítette el" más műfaj felé, és segítette, hogy megnyíljanak előtte a nemzetközi jazz-színtér kapui. A Bach-, Bartók-, Stravinsky-, Schönberg- és Webern-rajongó Szakcsi Lakatos Béla, aki egyébként a klasszikus zene többi mesteréhez is vonzódik, 1989-ben vette először lemezre a Misztikus álmok (Mystic Dreams) című produkciót. Ebben a szóló zongoráé a főszerep.

Az est első felében saját, "GRP-korszakának" varázslatos atmoszférájú szerzeményei csendültek fel. Az est második részében elhangzó Mozart D-dúr (Koronázási) zongoraversenyt 2002 óta itthon is többször játszotta különböző szimfonikus zenekarok kíséretével. Az előadás érdekessége volt, hogy a Mozart által előírt kadenciákban, ahol a művészeknek improvizálni kellene, Szakcsi saját jazz-improvizációit játszotta.

(2007. február 23. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Mozarttól a Misztikus álmokig - Szakcsi Lakatos Béla klasszikus és jazzestje ; km.: Budafoki Dohnányi Zenekar; vez.: Hollerung Gábor)