Mátyás

Jamie Saft, Dylan és Zorn

2007.02.25. 00:00

Programkereső

Ha valaki veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen, kikből áll a John Zorn által vezetett New York-i zsidó gyökerekkel rendelkező freejazz-etno együttes, egészen biztos, hogy találkozik Jamie Saft nevével. A Trafó-beli koncerten két zenésztársával, Greg Cohennel és Ben Perowsky-val Bob Dylan és John Zorn feldolgozásokat fognak játszani.

Az alapvetően billentyűs játékáról ismert Jamie sokoldalúságát leginkább a vele kollaboráló művészek támasztják alá, akik között a felesége mellett olyan nevek találhatók, mint például John Zorn (az Electric Masada formációjának állandó billentyűse), The B-52's, Laurie Anderson, The Beastie Boys, Bad Brains (igen, a 80-as évek botrányos punk/hardcore zenekaráról van szó... ), Dave Douglas, Marc Ribot's Los Cubanos Postisos, Antony and the Johnsons, a japán noise legenda Merzbow (akivel a Merzdub című noise/dub lemezt készítette el), vagy a drum and bass-t real time-ban előadó óriási népszerűségnek örvendő JoJo Mayer's Nerve.

Nemrég alakult triójával Dylan és Zorn zenéjét dolgozzák fel. A közelmúltban megjelent Dylan tribute lemezéhez hasonlóan Trafós koncertjén is Greg Cohen és Ben Perowsky társaságában zenél. Saft játékának zsenialitása teljes leírhatatlanságában rejlik. Egy dalon belül képes a legnagyobb szélsőségeket bejárni egy Fender Rhodes zongora segítségével úgy, hogy ugyanazzal a hangszínnel fokozhatatlan őrületet teremt vagy mindent elárasztó lágysággal fekteti két vállra a közönséget.

1cf88ba2-0203-4a7e-ab7c-1e3cc2e26c03

Jamie Saft játéka mellett természetesen mindenképpen szót kell ejteni a trió másik két tagjáról, illetve munkásságukról. Greg Cohen a New York-i jazz színtér veteránja, a legendás Masada oszlopos bőgőse, emellett pedig állandó tagja Tom Waits és Woody Allen zenekarának. Pályája során olyan zenészeket kísért el turnéikra, mint Ornette Coleman, Elvis Costello, John Zorn, Laurie Anderson, Bill Frisell, Norah Jones, Dave Douglas, Tricky, Keith Richards and Charlie Watts (Rolling Stones), Joey Baron, Bob Dylan vagy Lou Reed.

A híres szaxofonos Frank Perowsky fia, Ben ötödik születésnapjára vette meg első dobját, aki nyomban el is kezdte a zenélést apja társaságában. Nem is csoda ilyen háttérrel, hogy a közben felnőtté váló Ben később igen sok formációban zenélt. Többek között Mike Stern, John Scofield, az Elysian Fields, David Torn, Salif Kieta, Bob Berg, Don Byron, Dave Douglas, John Lurie's Lounge Lizards, John Cale, Uri Caine, vagy a Trafóban 2005-ben nagy sikerrel koncertező Sex Mob vezetője, Steven Bernstein néhány ismertebb név a dobos életművéből.

(2007. március 19. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Jamie Saft Trio plays Dylan and Zorn, jegyár: 1800 Ft, a Trafó bérlet érvényes)