Júlia, Rita

Az erdélyi Buena Vista

2007.02.26. 00:00

Programkereső

Életek éneke címmel, filmvetítéssel egybekötött koncertet ad két zenekar és pár szólista a Művészetek Palotájában, hogy bemutassa Erdély zenei világát.
62ea1963-8876-4822-a6d9-737b7db50f2f

Kivételesen az történik, hogy mire a koncert napja elérkezik, addigra a Duna Televízió már le is adja az Életek énekéből készült filmsorozatot, amelynek filmszínházi bemutatójára is hamarosan sor kerül. A koncert rendezője, egyben a film egyik szerzője, Kelemen László a székelyföldi Gyergyóditróban született, erdélyi származású – s 1986 óta Magyarországon élő – zenész, a Hagyományok Háza vezetője, a Fonó Records Utolsó óra című lemezsorozatának kitalálója és szerkesztője kalauzol végig a Mezőségen, Gyimesen, Moldván, Székelyföldön, Máramaroson, Biharon, hogy megismertesse Erdély kimagasló magyar, román és cigány muzsikusait. Például a Magyarpalatkai bandát, a Szászcsávási Zenekart, a gyimesi Zerkula Jánost, Tötszegi Andrást és Szilárdot Méráról, Csiszár Aladárt Körtefájáról, Kovács Marcellt és zenekarát Nagybányáról, a bihari Dorel Codobát, a bánffyhunyadi Varga István "Csipást", és így tovább.

Az ő életük a film, énekben elbeszélve, és ők azok a muzsikusok, akik a Művészetek Palotájában együtt járják végig egy páratlan estébe sűrítve Kelemen László bartóki felfedezőútját. A rendező így ír inspirációiról: "Ahol megszólal egy hang, egy ének, ott van egy lélek; ahol lélek van, ott ember is van; ahol ember van, ott sors is van; ahol sors van, ott akár egy film is lehet." A film, s az előadás nem titkoltan követi azt a "módszert", amit Wim Wenders filmrendező talált ki, hogy az elfeledett, idős kubai zenészeket, a Buena Vista Social Club tagjait felfedezze a világ számára. A mi Kubánk ugyanis Erdély. Ezt a világot sem igazán ismeri az a másik. Nekik, és persze nekünk készült a film, és a koncert is, amely után szabad a tánc, lévén a Művészetek Palotája erre is lehetőséget ad.

(2007. március 5. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Életek éneke - az erdélyi Buena Vista (filmvetítéssel egybekötött koncert); km.: Magyarpalatkai Zenekar, Szászcsávási Zenekar, Zerkula János, Tötszegi András, Tötszegi Szilárd, Csiszár Aladár, Kovács Marcell, Dorel Codoba, Varga István "Csipás"; rend.: Kelemen László)