Eleonóra

India a Trafóban

2007.02.27. 00:00

Programkereső

A Dagar dinasztia eredete ugyan a XIV. századig nyúlik vissza, de már akkor is a zenélés töltötte ki az életüket. Március 10-én a Trafóban hallhatjuk a család két tagját dhrupadot játszani. Sőt, a koncert előtt hét órakor filmvetítés is lesz: Mani Kaul: Dhrupad című alkotásából láthatnak részleteket a kelet zenéje után érdeklődők.
b9f7e959-90c3-480d-b56b-fa38fe63e58c

A dhrupad stílus az indiai klasszikus zene legősibb formája, első leírása több mint 2000 éves. A kezdetektől fogva két jellemző előadási formája volt: az egyik az énekelt dhrupad, a másik, a legrégebbi ábrázolásokon is könnyen azonosítható hangszeren, a rudra-vina-n szólalt meg, mely az Indiában használatos hangszerek közül a leginkább meditatív hangzással bír. A XIV. század tájékán a dhrupad kilépett a templomokból és állandó főszereplője lett a fejedelmi udvarok zenei életének. Erre az időre vezethető vissza a Dagar család töretlen zenei-leszármazási láncolata, melyet e koncerten két nagyszerű előadó fog képviselni, mindketten a család 20. zenészgenerációjához tartoznak. A koncerteket pakhawaj-on Agle Sanjay kíséri.

Ustad Bahauddin Dagar (rudra-vina)
Tanulmányait édesapjánál, kora egyik legelismertebb rudra-vina játékosánál, Ustad Zia Mohiuddin Dagarnál kezdte 11 éves korában. Édesapja halála után nagybátyja, a nagyszerű dhrupad énekes Ustad Zia Fariduddin Dagar vezetésével tanult tovább. India minden zenei fesztiválján adott már koncertet és rendszeresen játszik Indián kívül is. Tanítványai, tisztelői vannak szerte a világban, valamint számos indiai klasszikus zenére szakosodott kiadónál jelent meg lemeze: Music Today (India); Makars (Franciaország); Indian Music Archives (USA). Ustad Bahauddin Dagar rendszeresen ad koncerteket az Indiai Nemzeti Televizióban (CPC, és Doordarshan); a Star Plus Channel-nél (Ninad) és a Music Asia Channel-nél.

Ustad Wasifuddin Dagar (ének)
Ustad Wasifuddin Dagar a Dagar család énekes ágának képviselője. A családi zenei hagyománya apáról fiúra, idős zenészektől a fiatalabb generációra száll évszázadok óta. Ustad Wasifuddin Dagar a család félve ápolt dhrupad zenei hagyományának méltó képviselője. Wasifuddin-nak abban a szerencsében volt része, hogy a legendás Ustad Rahimuddin Khan Dagar-tól, nagyapja testvérétől is tanulhatott. De a Dagar család más nagyhírű, idős énekese is tanította. 1994 óta szólókoncerteket ad szerte a világban, miközben folytatja tanulmányait Ustad Fahimuddin Dagar, Ustad Zia Fariduddin Dagar és Ustad Sayeeduddin Dagar segítségével és koncertjein terjeszti a dhrupad tiszta formáját, hogy ez az ősi a hagyomány fennmaradhasson.

(2007. március 10. 20:00 Trafó - Kortárs Művészetek Háza (Budapest) - Ustad Bahauddin Dagar (rudra vina) és Ustad Wasifuddin Dagar (ének) koncertje; Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei III., jegyár: 2000 Ft, diákoknak 1500 Ft, a Trafó bérlet érvényes)