Hella

Jazz Harsona Verseny

2007.02.27. 00:00

Programkereső

Március 2-án kezdetét veszi a Zsoldos Ernőről elnevezett Tehetségkutató Verseny a Magyar Rádió Márványtermében. Az eseményről ma tartottak sajtótájékoztatót.
e96a3eca-ac26-452e-8bfc-b4861f4bd546

Nem ez az első tehetségkutató verseny a Magyar Rádió életében, hiszen már rendeztek zongoristáknak, szaxofonosoknak, gitárosoknak, énekeseknek, dobosoknak, bőgősöknek, basszusgitárosoknak és hegedűsöknek is ilyen típusú megmérettetést. A verseny három fordulóból áll, melyeket március 11-én, április 8-án és május 6-án a Bartók Rádió a „Jazz-hangversenykülönlegességek” című műsorában is hallhatnak az érdeklődők. 15 muzsikus jelentkezett a versenyre, amelyből a zsűri 10 harsonást választott ki.

Ha már a zsűrit emlegettem, el kell mondani, hogy olyan nagyszerű zenészek a tagjai, mint Jiggs Whigham (harsonaművész, díszelnök), Tommy Vig (vibrafonművész, elnök), Szalóky Béla (alelnök), Almási Attila (harsonaművész, zsűritag), Barbinek Gábor (harsonaművész, zsűritag), és hogy a zenészek ne kerüljenek teljes túlsúlyba, Maloschik Róbert az esemény főszervezője Csányi Attila jazztörténészt kérte fel hatodiknak.

Az eseménysorozat március 2-án kezdődik a Márványteremben az első elődöntővel, amelyet még kettő követ március 30-án és április 27-én. A döntőt május 18-án rendezik, ezt a Barók Rádió élő adásban közvetíti. De a dolognak itt még nincs vége, mert az első helyezett CD felvételt is készíthet, melynek várható megjelenési időpontja június 29. Ezzel az eseménnyel zárul majd a több hónapon átívelő program.

Ahogy azt Szalóky Béla kifejtette, nagyon örül annak, hogy erre a kis időre végre reflektorfénybe kerül ez a csodálatos hangszer, és azok a zenészek, akik a harsonát választották hivatásuknak. A sajtótájékoztatón jelen volt Zsoldos Ernő lánya (Mária) és unokája (Dániel) is, aki dobol, és idén végzi el a jazztanszakot.

Farkas Zoltán a Bartók Rádió főszerkesztője elmondta, hogy a három adó újrastruktúrálásánál olyan kérdések is felmerültek, amik eddig evidenciának számítottak. Így vetődött fel az, hogy vajon van-e helye a Bartók Rádióban a jazznek? Ő nem szeretné száműzni ezt a műfajt, hiszen – mint ahogy azt a Klasszikus és jazz című műsor vagy a kortárs zeneszerzés számos darabja is sugallja – e két stílus erős szálakkal kötődik egymáshoz, egymást inspirálva. Tommy Vig, aki Zsoldos Ernő harsonaművész gyerekkori barátja volt, emlékeiből merítve adott át egy csokorra valót a jelenlévők számára.

A sajtótájékoztatón az esemény főtámogatói, többek között az NKA és a FonTrade is felszólaltak. Az utóbbi cég képviseletében Csider Károly volt jelen, aki elmondta, hogy több mint egymillió forint összértéket számláló díjat adnak át az első három helyezettnek. Jelen volt Aranyos Károly a Hungária Jazz Alapítvány képviseletében is, aki a közönségdíjat ajánlotta fel a versenyzők számára. Az alapítványt az a Jávori Vilmos hozta létre, akinek a Magyar Jazz Szövetség odaítélte, de halála miatt sajnos már nem tudta átadni a Szabó Gábor-díjat. Aranyos Károly elmondta, hogy a Hungária Jazz Alapítvány a jazzdobos emlékére megalapítja a Jávori Vilmos-díjat, amelyet a zenész születésnapján, október 19-én fognak átadni.

Persze a sajtótájékoztató nem ilyen szomorú hangulatban telt, hiszen Zsoldos Ernő egyik felvételével kezdődött, sok nevetéssel volt tele és a várakozás izgalmával zárult. Pénteken kezdődik a verseny…