Hella

Blue Music

2007.03.05. 00:00

Programkereső

Courtney Pine ismét Magyarországra látogat. Március 13-án az A38-on a Blue Music sorozat nyitányaként lép fel a sort a hiphop és a dzsessz határvidékén kószáló kitűnő brit szaxofonos.
9f4e73d2-7f2e-4b05-8f84-f460e82f2360

A Blue Music sorozatban kiváló nemzetközi zenekarok és előadók lépnek fel 2007 folyamán, elsősorban a táncos-funkos fúziós acid-jazz legjelentősebb képviselői. A sort Courtney Pine nyitja, áprilisban és májusban az acid-jazz három kulcsfontosságú zenekara, az Incognito, a Mezzoforte és a De Phazz lép fel, majd – kis műfaji kitérővel – a "salsamuffin" nagyszerű képviselője, Sergent Garcia érkezik.

Courtney Pine angol szaxofonos vitathatatlanul a kortárs dzsessz egyik legsokoldalúbb egyénisége. Noha hangszerének egyik legnagyobb virtuózaként tartják számon, akinek hihetetlen hajlékonyságú technikája elképesztő könnyedséggel párosul, Pine nem tartozik a lélektelenül tekerő fúvósok közé. Távol áll tőle minden készen kapott séma, minden egyes lemeze új és új meglepetéseket tartogat. Koncertjein is játszi könnyedséggel és magától értetődő természetességgel vált klasszikus szving és lemezjátszókkal megbolondított hiphop, finom blues-ballada vagy pumpálós reggae között.

Ez a zenei sokoldalúság már 1987-ben megjelent első lemezére is jellemző volt, talán pont ennek köszönhető páratlan népszerűsége. Dzsesszlemeztől szokatlan módon azonnal felkerült a British Top 40-be, és a lemez nagy "slágere", a Children of the Ghetto - azóta is a válogatáslemezek elmaradhatatlan klasszikusa - a US Top 10-be.

Virtuozitásáról, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességéről két éve már meggyőződhettünk az A38 Hajón, amikor felejthetetlen koncertet adott, tomboló teltház előtt. 2007-es turnéjának apropója eddigi legsikeresebb lemezének, a Modern Day Jazz Storiesnak újramegjelentetése – úgyhogy a friss számok mellett bizton számíthatunk a nagy sláger-klasszikusokra is, mint a 37th Chamber vagy az I've Known Rivers.

(2007. március 13. 21:00 A38 hajó (Budapest) - Courtney Pine (UK) koncertje, Blue Music sorozat, jegyár: 5000 Ft)