Bernát, Felícia

Rhoda Scott ismét Budapesten

2007.03.08. 00:00

Programkereső

A Hammond-orgona "királynője" április 3-án ismét a magyar közönségnek játszik. A ’70-es években Magyarországon tanult, már többször járt hazánkban (legutóbb tavaly), és ha máshonnan nem is, Hofi Géza paródiájából mindegyikünk ismerheti a francia művésznő alakját.
d1086929-8423-4849-9a5c-8c3f415b7f43

Rhoda Scott New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként, és az afroamerikai keresztény miliő, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt rá. Elkötelezte magát az orgona mellett és amerikai, illetve franciaorzsági tanulmányok után - Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan - Franciaországban települt le. A klasszikus dzsessz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül bluesokig terjed széles repertoárja. Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi éppen a kiváló pozanossal, Sarah Morrow-val.

Hangszere, a Hammond-orgona a progresszív rockzene fejlődésében jelentős szerepet játszott. A hangszer az Egyesült Államokban már a negyvenes-ötvenes években népszerűvé vált, 1960 után Európában is megjelent, s különleges hangszínei miatt nagy előszeretettel alkalmazták az eredetiségre törekvő rockbandák. A hangszer feltalálójáról, Laurens Hammondról kapta nevét, aki 1935-ben alkotta meg a máig népszerű instrumentumot.

(2007. április 3. 20:00 Millenáris Teátrum (Budapest) - Rhoda Scott (Hammond-orgona) koncertje)